Companii

Broadhurst delisteaza Umeb de pe RASDAQ

15.07.2003, 00:00 145

Cel mai mare fond strain de investitii de pe piata romaneasca va delista actiunile producatorului de motoare electrice Umeb Bucuresti de la Bursa Electronica RASDAQ. Broadhurst detine 93% din actiunile Umeb, cea mai mare parte dintre ele prin intermediul unei alte societati controlate de fond, Imsat Bucuresti.
Oferta va fi lansata la un pret de cel putin 38.050 lei/actiune, peste asteptarile investitorilor. Ultimul pret de pe piata al actiunilor Umeb a fost de 34.000 lei/actiune, care a fost si maximul ultimelor noua luni de tranzactionare. Titlurile Umeb sunt suspendate de la tranzactionare incepand de ieri. Oferta este intermediata de societatea de brokeraj Prime Transaction.
Printre societatile listate pe piata RASDAQ se mai numara si altele la care fondul detine mai mult de 90% din actiuni si va trebui sa le delisteze. Printre acestea se afla  Romarta Bucuresti si Winmarkt Beta. Pentru prima dintre acestea, fondul a anuntat deja pretul din viitoarea oferta, 3.500 lei/actiune.
Umeb incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 278 miliarde de lei, nivel similar in termeni nominali cu cea din 2001, dar profitul a crescut de aproape patru ori pana la 6,4 miliarde de lei. Societatea are 1000 de salariati, iar printre concurentii sai pe piata motoarelor elecrice se numara Ana Inap Pitesti, Electroputere Craiova sau Electroprecizia Sacele.
Broadhurst detine si 75% din actiunile companiei de automatizari Imsat Bucuresti, principalul actionar al Umeb si a derulat pana ieri o oferta pentru toate actiunile acesteia. Tranzactiile nu au fost inca  raportate, dar analistii afirma ca este putin probabil ca Broadhurst sa fi cumparat mai mult de 11% din actiunile acestuia, pachet detinut de un alt fond de investitii, Romanian Investment Company.
Broadhust mai detine alte doua companii in domeniul electrotehnic, Electroaparataj Bucuresti, si Electrotehnica. Analistii se astapta ca fondul sa aplice in cazul acestora aceeasi strategie ca in cazul fabricilor de paine: fuziunea. Cifra de afaceri insumata a celor patru companii depasesete 50 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO