Companii

Bucşaru s-a înţeles cu CEC şi a scos Green City din insolvenţă

Bucşaru a scăpat de la faliment cel mai mare proiect de vile - Green City

Autor: Cristi Moga

28.03.2011, 15:14 646

Potrivit informaţiilor ZF, aceasta este prima şi, totodată, ceamai rapidă reor ganizare ju diciară a unei com panii de pe piaţa locală, în condiţiile în care jucătorii din piaţa de insolvenţăvorbesc de reorganizări în perioade de trei-patru ani.

Bucşaru a construit în comuna 1Decembrie de la sud de Bu cureşti 526 de vile, din care 356 deunităţi au fost realizate prin intermediul firmei Green CityConstruct, care a luat credite de peste 100 de milioane de lei dela CEC Bank, acesta fiind cel mai mare proiect de vile de pe piaţalocală.

Din cauza faptului că circa 40%dintre cele 356 de vile erau nevândute, iar un număr ridicat delocuinţe din cele achiziţionate au fost preluate printr-un sistemde "rate la dezvoltator", astfel că Bucşaru nu a încasat toţi baniiodată, omul de afaceri a fost nevoit să ceară o refinanţare aîmprumutului de la CEC. La momentul respectiv demersul a eşuat,astfel că la data de 11 ianuarie 2001 firma Green City Construct aintrat în insolvenţă, la propria cerere.

Firma lui Bucşaru şi-a propusca procesul de reorganizare să fie cât mai scurt, astfel cătermenele fixate pentru stabilirea tabelului creanţelor şidepunerea planului de reorganizare au fost foarte strânse, decâteva săptămâni, comparativ cu alte planuri de reorganizare. Spreexemplu, în cazul lanţului de supermarketuri Spar, la mai bine deun an şi jumătate de la intrarea în insolvenţă nu a fostdefinitivat tabelul creanţelor, astfel că administratorul judiciarnu poate propune nici deschiderea procedurii falimentului, nici unplan de reorganizare a activităţii.

În cazul Green City Constructînsă, Tribunalul Bucureşti a dispus săptămâna trecută, pe 22martie, "închiderea procedurii insolvenţei faţă de debitorul GreenCity Construct ca rămasă fără obiect".

"CEC Bank a identificat împreună cu partenerul dezvoltatorsoluţii financiare viabile pentru populaţie, soluţii care se vorlansa într-un pachet financiar avantajos de ambele părţi", spuneRadu Gheţea, preşedintele CEC Bank

Potrivit informaţiilor de laArhiva de Garanţii Mobiliare, Green City a suplimentat garanţiilepentru creditul luat de la CEC Bank până la concurenţa sumei de 125de milioane de lei (30 de milioane de euro), sumă în care esteincluse atât creditul propriu zis, cât şi dobânzile şicomisioanele.

Astfel, împrumutul către CEC,care era garantat prin gajarea mai multor conturi, prin cesionareaîncasărilor prezente şi viitoare din recuperarea de TVA şi vânzarealocuinţelor din Green City, dar şi prin alte garanţii, are începândcu 21 martie 2011 o garanţie şi din partea firmei Valahorum SRL,controlată tot de către familia Bucşaru.

Proprietarul echipei de fotbalUnirea Urziceni a finalizat pe terenul de 100 de hectare pe care îldeţine la sud de Bucureşti 526 de vile şi a început o nouă etapă dedezvoltare, formată din 180 de locuinţe a căror finalizare esteprogramată pentru ultima parte a acestui an.

În paralel însă, Bucşaru maiare de vândut peste 200 de vile din primele două etape aleproiectului, în timp ce pentru locuinţele vândute prin "rate ladezvoltator" clienţii trebuie să vină cu restul de bani până lasfârşitul anului 2012.

În prezent, preţurile vilelorNeva, cu o suprafaţă utilă de 118 metri pătraţi şi o curte de 110metri pătraţi, sunt de 100.000 de euro, cu TVA inclusă, laachiziţia prin credit bancar sau "cu banii jos", aceasta fiind oofertă promovată de Green City până la sărbătorile de Paşti.Valoarea de piaţă a locuinţelor nevândute în cadrul proiectuluiGreen City poate fi astfel estimată la peste 20 de milioane deeuro.

Planurile lui Bucşaru pentruproiectul Green City prevăd construcţia a 4.000 de locuinţe,termenul de finalizare anunţat iniţial fiind 2014.

Dezvoltatorii imobiliari au simţit însă din plin efectelecrizei, astfel că planurile iniţiale au fost de cele mai multe oridecalate, în timp ce proiecte precum Planorama şi Blue Tower dinColentina sau Cortina Residence din Băneasa au ajuns în insolvenţăsau în faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO