Companii

Bucurestiul mai poate absorbi cel mult 3-4 malluri: Ergun, Baneasa: Toate mallurile se bat pentru acelasi buzunar

Bucurestiul mai poate absorbi cel mult 3-4 malluri: Ergun, Baneasa: Toate mallurile se bat pentru acelasi buzunar

Ali Ergun Ergen, CEO al firmei Baneasa Developments: Poate este mai bine pentru noi sa operam singuri cinematograful si benzinaria, deoarece putem crea sinergii si le putem marketa mai usor

18.04.2010, 23:21 39

Ergun, 39 de ani, unul dintre cei mai experimentati dezvoltatoride centre comerciale din Romania, alaturi de omul de afaceri IulianDascalu apreciaza ca ce a fost mai greu pentru piata de retail nu atrecut inca.

"Nu am crezut niciodata in varianta cu constructia a 20-25 demalluri in Bucuresti (vehiculata de mai multi dezvoltatori siconsultanti care comparau Bucurestiul cu Varsovia si Praga -n.red.). Dezvoltarea trebuie controlata pentru a evita situatiilecare se intampla in afara Bucurestiului, unde pot fi gasiteproiecte fara retaileri. Mai multe centre comerciale nu inseamna caoamenii au mai multi bani de cheltuit. Toti (administratorii demalluri - n.red.) merg spre acelasi buzunar", a declarat Ergenpentru ZF.

In Bucuresti sunt in prezent opt malluri clasice, alte cinciparcuri comerciale si un centru de tip outlet, in care sunt vanduteproduse la pret redus. Pe hartie insa mai sunt alte aproximativzece proiecte, dar doar o parte dintre acestea ar urma sa fierealizate in urmatorii ani.

"Unelezone sunt chiar prea populate de centre comerciale - nu ma referdoar la malluri, ci si la hipermarketuri cu galerii comerciale sauproiecte de tip outlet. Daca ma gandesc la constructia unorproiecte cu o suprafata de cel putin 40.000 de metri patrati, nucred ca orasul mai poate absorbi mai mult de 3-4 proiecte. Candvorbesti de mall, trebuie sa te gandesti cat de mare si unde: dacacineva ar face in mijlocul Pietei Victoriei este posibil sa mearga,dar nu cred ca acest lucru se va intampla", spune Ergun.

Mai vin bani in proiectul Baneasa

Pentru a completa gama de servicii oferite, dar si pentru aprofita de actuala conjunctura, in care majoritatea competitorilorau stopat dezvoltarile, Ergun si proprietarul complexului dinBaneasa, omul de afaceri Gabriel Popoviciu, vor incepe inurmatoarea perioada lucrarile de constructie la un cinematograf cu13 sali, o benzinarie si o zona de distractii cu bowling si sali debiliard, in urma unei investitii de 22 de milioane de euro.

Cinematograful va fi pozitionat undeva in spatele mallului, faraa afecta lotul pe care este operat in prezent cinematografuldrive-in. Zona de entertainment va fi situata intr-un spatiu de laetajul mallului, din zona restaurantelor, unde pana la sfarsitulacestui an ar trebui sa fie operationale pistele de bowling. Pe dealta parte, benzinaria va fi situata in mijlocul parcarii, inapropierea statiilor de autobuz care au capat de linie la proiectulBaneasa si va fi operata de o echipa proprie, "dupa modelulCarrefour".

Benzinarie proprie

"Am avut alti parteneri - schema era mult mai mare si eram pepunctul de a incepe constructia, dar a venit criza si operatoriisi-au schimbat planurile. Poate este mai bine pentru noi sa operamsinguri cinematograful si benzinaria, deoarece putem crea sinergiisi le putem marketa mai usor", spune Ergun.

Banii pentru continuarea investitiilor in Baneasa vor proveniatat din fondurile actionarilor, care au vandut recent magazinul sifranciza retailului de mobilier IKEA, dar si dintr-un credit de laacelasi consortiu de banci care a finantat dezvoltarea mallului(Société Générale, BRD, UniCredit Austria si UniCredit Tiriac).

"Exceptand Grand Arena, eram singurul mall din Bucuresti faracinematograf si zona de entertainment. Daca anul trecut a fost unulbun, cu circa zece milioane de vizitatori in Baneasa, anul acestasigur va fi mai bine. Finalizarea pasajului din dreptulaeroportului Baneasa a crescut traficul de vizitatori cu 20-25% sinumarul de oameni continua sa creasca", spune managerul proiectuluicomercial Baneasa, in care vanzarile retailerilor s-au apropiatanul trecut de 250 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO