Companii

Bucureştiul presează Georgia, Azerbaidjan şi Ungaria pentru proiectul gazelor caspice, AGRI

Autor: Roxana Petrescu

13.02.2011, 23:43 91

Ion Ariton, ministrul economiei, va avea în cursul zilei de azio întâlnire la Bucureşti cu ministrul industriei şi energiei dinAzerbaidjan Natig Aliyev, ministrul energiei din Georgia AlexanderKhetaguri şi cu ministrul dezvoltării naţionale din Ungaria, TamasFellegi, discuţiile urmând să fie purtate pe tema proiectului AGRI(Azerbaidjan, Georgia, România, Interconnector). La întâlnire vaparticipa şi primul-ministru Emil Boc.

"Cel mai probabil se vor semna anumite declaraţii comune astfelîncât proiectul AGRI să avanseze. Mai este posibil ca odată cuaceastă întâlnire şi partea ungară să facă parte din compania deproiect, controlată în prezent de către companiile de petrol şigaze care au iniţiat această investiţie, respectiv Romgaz(România), SOCAR (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia)", au declaratsurse din Ministerul Economiei.

Proiectul AGRI a fost anunţat pentru prima dată la începutulanului trecut, de către fostul ministru al economiei AdrieanVideanu. În linii mari, ideea de bază a acestei investiţii esteconstruirea unui sistem de terminale de gaze naturale lichefiate,unu pe malul georgian al Mării Negre şi unu la Constanţa. Astfel,gazele ar urma să vină din Azerbaidjan în Georgia prin conducte, arfi lichefiate în terminalul georgian, transportate până laterminalul românesc cu vase specializate, regazeificate laConstanţa şi injectate în sistemul de transport al gazelornaturale. Cum de anul trecut România s-a conectat cu Ungaria prinintermediul conductei Arad - Szeged, proiectul a devenit interesantşi pentru partea ungară, care deocamdată nu face parte din companiade proiect.

Potrivit celor mai recente informaţii, valoarea investiţiei arputea fi situată între 1,2 şi 4,5 miliarde de euro, mult sub cea aunor proiecte cum este cazul South Stream sau Nabucco al căror costse ridică la 25 miliarde de euro, respectiv 8 miliarde de euro. Maimult, durata construirii a acestui proiect ar fi mult mai redusă,specialiştii din piaţă spunând că în trei ani de la startullucrărilor investiţia ar putea fi gata.

Paşii concreţi care au fost anunţaţi până acum pentru realizareaAGRI au fost semnarea unei declaraţii comune de susţinere ainvestiţiei de către Azerbaidjan, Georgia şi România la mijlocullunii septembrie anul trecut, urmată de înfiinţarea companiei deproiect AGRI LNG Project Company. Principalul scop al acesteicompanii va fi realizarea studiului de fezabilitate. Acţiunilecompaniei sunt deţinute în mod egal de către Romgaz (România),Socar (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia). Ţinând cont de posibilaintrare a Ungariei în acest proiect, participaţia fiecărui acţionarar urma să ajungă la 25%.

Deşi se bucură de sprijin politic, proiectul AGRI are mai multepuncte vulnerabile. Primul ar fi identificarea surselor definanţare. De exemplu, Romgaz a fost obligat anul trecut să facă odonaţie de 400 de milioane de lei către bugetul de stat din baniipe care compania putea să-i folosească pentru investiţii.

La nivelul anului 2009, PIB-ul Azerbaidjanului a fost de 43,1mld. dolari, cel al Georgiei de 10,7 mld. dolari, iar cel alRomâniei s-a ridicat la 161,5 mld. dolari, toate cele trei ţăriresimţind efectele crizei.

O altă problemă ar putea fi intrarea şi ieşirea vaselor de maridimensiuni în şi din Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor. Maimult, soluţia gazelor naturale lichefiate este luată în calcul deţări precum Spania, adică de tări care nu au acces la gaze princonducte, pentru că preţul gazelor lichefiate este mai mare decâtcel al gazelor transportate prin conducte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO