Companii

Bulgarii de la Eurohold cumpara un dealer Dacia

08.02.2010, 23:14 65

IPSO Automobile, dealer al marcilor Renault Nissan Dacia si fostimportator al marcii franceze inainte de 2001, parte a grupului defirme IPSO, urmeaza sa fie achizitionat de catre grupul bulgarEurohold, fiind prima tranzactie de acest fel de pe piata autolocala. Consiliul Concurentei a aprobat preluarea la sfarsitullunii ianuarie, iar tranzactia urmeaza a fi finalizata in perioadaimediat urmatoare, potrivit unor surse din cadrul IPSO. Atatoficialii IPSO Autombile, cat si cei ai Eurohold nu au dorit sacomenteze informatia.

Grupul Eurohold este controlat de Avto Union Group, care maidetine in Romania firmele Eurolease Auto si compania de asigurariEuroins Romania.

Compania IPSO este detinuta de catre grupul francez BergeratMonneyeur si a fost infiintata pe piata locala in 1991. Grupul IPSOdetine pe piata locala in afara dealerului Dacia Renault Nissan siimportul camioanelor Renault Trucks, cel al masinilor si utilajeloragricole John Deer, Kuhn si Westfalia. Divizia IPSO Automobile,care face obiectul tranzactiei, detine un centru integrat laintrarea in Capitala pe DN1, deschis in 2006 in urma uneiinvestitii de 5 milioane de euro, si un al doilea showroom siservice in Ploiesti.

Reprezentantii companiei nu au furnizat rezultatele financiarepe 2009, insa in 2008, unul dintre cei mai buni ani pentruindustria auto, compania a raportat o cifra de afaceri de 85 mil.euro si un profit net de 0,8 mil. euro. Rezultatele financiareimplica insa intregul grup IPSO si nu doar divizia achizitionata deEurohold.

Pentru a putea pastra insa licenta de a comercializa cele treimarci, noul proprietar trebuie sa renegocieze contractul delicentiere cu Renault Romania.

Potrivit oficialilor APIA, in 2009 10% din dealerii de pe piatalocala au intrat in faliment din cauza scaderii pietei auto cu panala 60%. In acelasi timp, in ianuarie vanzarile de masini nu audepasit pragul de 3.500 de unitati potrivit jucatorilor din piataauto, volum comparabil cu cel atins in prima parte a anilor'90.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO