Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Neferu, Ioana Nita

27.06.2012, 00:01 82

Compania de proiect care va realiza autostrada bulgărească de 300 de kilometri dintre Ruse, la graniţa cu România, şi Svilengrad, la graniţa cu Grecia şi Turcia, urmează să devină operaţională în octombrie, scrie novinite.com. Compania de proiect va realiza planificarea, precum şi analiza financiară privind construirea şi exploatarea noii autostrăzi. Proiectul implică investiţii de 1,5 miliarde leva (766 milioane euro). Bulgaria, Turcia şi Qatar vor colabora la construirea autostrăzii, care va fi realizată în parteneriat public-privat. Autostrada va străbate teritoriul Bulgariei de la nord la sud, legînd graniţa cu România de frontiera cu Grecia şi Turcia. Termenul de finalizare a proiectului este de patru ani. Qatar a anunţat că va investi 100 milioane euro, într-o perioadă de un an, în agricultură, turism, infrastructură şi alte proiecte în Bulgaria.

În Polonia cheltuielile pentru investiţiile locale va trebui reduse dramatic din cauza modificărilor nefavorabile în finanţele administraţiei locale, potrivit estimărilor făcute de iniţiatorii unui proiect de lege cu privire la veniturile administraţiei locale, scrie Warsaw Business Journal. Cheltuielile de investiţii ale administraţiilor locale de la nivelul oraşelor şi comunelor s-ar putea reduce în 2015 cu 57%, echivalentul a 25 miliarde zloţi (5,89 miliarde euro), potrivit Puls Biznesu. Cu această sumă ar putea fi finanţate construirea a 12 stadioane naţionale, 300 de kilometri de autostradă sau 8.000 de complexuri sportive pentru elevi. Anul trecut investiţiile locale au fost de 42,4 miliarde zloţi (9,98 miliarde euro), iar în 2010 au totalizat 44,2 miliarde zloţi (10,41 miliarde euro). Pentru anul 2015 se estimează că investiţiile vor fi de doar 19 miliarde zloţi (4,47 miliarde euro), revenind astfel la nivelul din 2005.

Rusia ar putea avea anul acesta o recoltă de 85 milioane tone de cereale, faţă de 94,2 milioane tone, cât a fost producţia în 2011, şi ar putea exporta 20 de milioane de tone din acestea, potrivit declaraţiei ministrului agriculturii Nikolai Fiodorov, citată de Ria Novosti. "Estimăm că nivelul recoltei va atinge 85 de milioane de tone cereale şi leguminoase", a afirmat Fiodorov. Stocurile de cereale sunt de 51 milioane tone, în timp ce consumul intern pentru următorul an agricol este estimat la 72,2 milioane tone. "Pornind de la aceste date, suntem încrezători că potenţialul de export al ţării este de cel puţin 20 milioane tone", a menţionat ministrul. Rusia a interzis temporar exportul de cereale în 2010 după ce seceta a distrus aproape o treime din recolta naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO