Companii

Burcea: Daca as avea mai multi bani, as cumpara cat mai mult pe piata agentiilor de turism

Burcea: Daca as avea mai multi bani, as cumpara cat mai mult pe piata agentiilor de turism

Alin Burcea, proprietarul Paralela 45: Starea de panica nu este buna, ci reprezinta cea mai mare problema pe care o putem avea. Eu am incheiat deja contracte cu operatorii de chartere pentru anul acesta, am pregatit oferte de vacanta speciale, in ciuda faptului ca pe anumite segmente cum ar fi cel de ticketing vom inregistra scaderi de 10%.

30.01.2009, 00:00 71

"Sunt si agentii care se supraevalueaza. Deocamdata mai asteptam, nu s-a ajuns la niciun acord cu cei cu care am purtat discutii. Daca as avea mai multi bani as cumpara cat mai mult", a declarat Burcea.

Mai mult chiar, Burcea a decis de la inceputul anului sa inchida o agentie din Suceava, sa limiteze extinderea doar la francize, a concediat 15 dintre cei 180 de angajati si a construit un buget pe 2009 pe o scadere a cifrei de afaceri in jurul a 45-48 de milioane de euro, fata de nivelul de 52 de mil. euro din anul anterior.
"Am inchis agentia deoarece functionarea ei ar fi insemnat sa o sustinem o perioada de timp si nu ne permitem acest lucru acum. Vom dezvolta agentii doar in sistem de franciza anul acesta. Trebuie sa ne miscam rapid pentru a nu avea un an cu scaderi. Starea de panica nu este buna, ci reprezinta cea mai mare problema pe care o putem avea. Eu am incheiat deja contracte cu operatorii de chartere pentru anul acesta, am pregatit oferte de vacanta speciale, in ciuda faptului ca pe anumite segmente cum ar fi cel de ticketing vom inregistra scaderi de 10%", a spus el.
Proprietarul agentiei Paralela 45 defineste anul acesta ca fiind anul in care s-a ieftinit luxul, in sensul ca turistii vor gasi sejururi in anumite perioade chiar si la jumatate de pret, situatie intalnita insa doar pe anumite destinatii, in anumite perioade si in special pe circuite culturale.
"De exemplu, de Valentine's Day o vacanta la Londra la un hotel de cinci zile cu transport inclus se vinde cu 399 de euro, fata de 650 de euro in mod normal. Un alt exemplu ar fi o vacanta la Miami de o saptamana, la un hotel de cinci stele, cu transport inclus care vine la un pret de aproape o mie de euro", a mai spus Burcea.
Legat de vacantele pe zboruri charter, el spune ca problema operatorilor de chartere este ca sunt mai reticenti in privinta reducerii tarifelor. "Spre exemplu, la charterele spre Antalya mizam pe reduceri de pana la 12%, ca sa nu scada numarul de avioane pe aceasta destinatie si sa pastram aceasta destinatie printre cele mai cautate de pe piata", a mai spus el.
Pentru anul in curs, Paralela 45 a contractat deja doua chartere pentru Antalya in perioada aprilie-iunie, un charter pentru Costa Brava, unul pentru Mallorca (singura destinatie noua anul acesta), unul pentru Creta si Rhodos dar si un charter pentru Nisa.
Alin Burcea planuieste sa introduca in oferta agentiei un sejur de o saptamana pentru Antalya, la un hotel de trei stele cu charter inclus, la pretul de 90 de euro. "De asemenea, am luat in considerare si oferte de tip un weekend in Antalya, care ar putea sa fie cerut chiar si de companii pentru angajati", a precizat el.
Reprezentantul agentiei de turism sustine ca anul acesta compania trebuie sa fie echilibrata si sa opereze cu destinatii verificate in anii anteriori, nu sa se arunce in aducerea de destinatii noi in pachetele de vacanta.
"Mallorca este singura destinatie noua, pentru ca am scos Ibiza din oferta. Eu am ramas la destinatiile din anii anteriori si am mentinut acelasi numar de avioane ca anul trecut, dar si acelasi numar de locuri, de circa 40.000", a spus el. De asemenea, Burcea a redus numarul angajatilor cu 15 persoane de la inceputul lunii, din aproape 180 de angajati la nivel national. "Nu vom face alte restructurari, cu exceptia acestora care au fost necesare", a spus el.
Cu toate planurile pe care le-a facut pentru anul acesta, Burcea sustine ca nimeni nu poate sti sau face prognoze legate de evolutia pietei de anul acesta pana la toamna, cand se va vedea daca s-au vandut pachetele de vacanta sau nu.
"Nimeni nu poate aprecia acum care va fi ritmul de crestere sau scadere si nici dimensiunea pietei turistice de anul acesta", a mentionat el. In plus, el a mai spus ca in pofida tuturor masurilor care se vor lua in turism anul acesta, turismul de pe litoral nu va ajunge la nivelul celui din Grecia, Spania sau Turcia, asa cum nici turismul montan nu se va ridica la nivelul celui din Austria. Una dintre masurile pentru dezvoltarea turismului de pe litoral este programul de inscrieri timpurii, care aduce reduceri de pana la 30% daca se cumpara pachetul de vara pana la sfarsitul lunii martie.
Solutia prin care sa ne diferentiem ar fi turismul de afaceri. "Cel mai potrivit ar fi sa ne axam pe acest tip de turism care a avut o rata de crestere importanta la noi, in conditiile in care strainii opteaza pentru destinatia Romania, care este mai ieftina comparativ cu alte destinatii", a spus el. Proprietarul agentiei Paralela 45 si-a revizuit si afacerile din real-estate si a decis sa suspende proiectul rezidential de la Snagov a carui valoare era estimata la 12,5 mil. euro.
"Constructia va fi reluata cand vom gasi un investitor care sa sustina financiar dezvoltarea cladirilor. Acum cautam un partener care sa ne ajute sa terminam acel proiect", a spus el.
Burcea, care spunea la finalul anului trecut ca isi evalueaza agentia de turism la 18-20 mil. euro, detine cateva businessuri si in industria ospitalitatii, el fiind proprietarul hotelului Residence de pe litoral si a hotelului bucurestean Stil, de patru stele.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO