Companii

Business românesc vs străin: Dascălu face cu patru malluri aceiaşi bani pe care îi obţine Immofinanz cu patru malluri plus nouă clădiri de birouri

Business românesc vs străin: Dascălu face cu patru malluri aceiaşi bani pe care îi obţine Immofinanz cu patru malluri plus nouă clădiri de birouri

Foto: Adrian Stoicoviciu

Autor: Cristi Moga

24.12.2011, 09:27 1433

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Mall, a obţinut în primele nouă luni ale acestui an venituri de 32,1 milioane de euro din închirierea celor patru proiecte deţinute în Iaşi, Cluj, Timişoara şi Suceava, în creştere cu 6% faţă de anul precedent.

În acelaşi timp, austriecii de la Immofinanz, care până în toamna acestui an deţineau tot patru centre comerciale pe plan local, în Cluj, Arad, Baia Mare şi Piteşti, dar şi nouă clădiri de birouri în Bucureşti, au obţinut în perioada februarie - octombrie (tot nouă luni) venituri cumulate de 33,1 milioane de euro, cu doar un milion de euro mai mult decât Dascălu.

Datele legate de veniturile Immofinanz sunt extrase din ultimele trei rapoarte trimestriale, în timp ce veniturile Iulius Group pentru perioada ianuarie - septembrie au fost transmise de către companie în luna octombrie către ZF.

Cum se explică acest echilibru, ţinând cont de diferenţele de portofoliu?

Cele patru centre comerciale deţinute de Iulian Dascălu au o suprafaţă închiriabilă cumulată de circa 185.000 de metri pătraţi. Proiectele Immofinanz au în schimb doar 154.000 de metri pătraţi, dar şi încasări de numai 11,6 mil. euro în nouă luni, de aproape trei ori mai puţin decât mallurile lui Dascălu.

Pe de altă parte, portofoliul de birouri din Bucureşti al Immofinanz are o suprafaţă de aproape 200.000 de metri pătraţi, cuprinde proiecte precum IRIDE, S-Park, Victoria Park, Bucharest Corporate Center sau Global Business Center şi a generat venituri de 21,5 mil. euro în perioada februarie - octombrie.

Prima diferenţă între cei doi investitori este legată de faptul că în timp ce Dascălu şi-a construit proiectele de unul singur, austriecii au cumpărat clădiri făcute de alţii, primul proiect dezvoltat de Immofinanz în România fiind mallul Maritimo din Constanţa, deschis în toamna acestui an.

Apoi, în timp ce Dascălu a deschis primul său mall în 2001, la Iaşi, iar al doilea în 2005, la Timişoara, austriecii au intrat pe piaţa locală a centrelor comerciale abia în 2007, când au fost finalizate proiectele Euromall Piteşti şi Polus Center Cluj.

Proiectele lui Dascălu sunt malluri propriu-zise, construite după aceeaşi "reţetă", în timp ce Immofinanz are la Arad un parc comercial cu Carrefour, Bricostore şi o galerie comercială situate la ieşirea din oraş spre Nădlac, la Piteşti austriecii au proiectul Euromall, cu o suprafaţă de 18.000 mp, situat pe centura oraşului, în timp ce şi proiectul din Cluj se află la marginea oraşului, în comuna Floreşti.

Pe de altă parte, afacerea lui Dascălu are un caracter mult mai antreprenorial, în care toate deciziile sunt luate local, în timp ce Immofinanz este o corporaţie cu managementul la Viena, listată pe bursă, proiectele locale fiind administrate de divizia de property management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO