Companii

Businessul românesc începe atacul extern

Businessul românesc începe atacul extern

Autor: Roxana Petrescu

05.05.2011, 23:59 2022

Recent anunţata intrare a omului de afaceri Gabriel Comănescu înMexic cu două platforme petroliere arată că oamenii de afaceriromâni încep să aibă din ce în ce mai multă perspectivăinternaţională şi prind curaj în atacarea unor pieţe externe pecare altădată nu aveau acces.

Comănescu este de altfel unul dintre oamenii de afaceri românicare are cele mai puternice acti­vităţi în afara ţării.

Grup Servicii Petroliere, companie controlată de Comănescu(foto), a anun­ţat miercuri câştigarea unui contract înurma căruia două platforme de foraj ma­rin ale firmei vor fora înapele naţionale mexicane pentru compania de petrol me­xicană Pemex,cea mai mare com­panie mexicană petrolieră. Cele două platfor­me,Atlas şi GSP Orizont, sunt în curs de relocare din zona GolfuluiPersic către Mexic. Forajul va începe din mai şi presupune uncontract de lungă durată câştigat în urma unei licitaţiiinternaţionale.

GSP mai are contracte şi cu Gazprom, cel mai mare producător degaze naturale din lume, dar şi cu compania naţională de petrol aTurciei, TPAO. GSP a avut în 2009 o cifră de afaceri de 217milioane de euro.

În afară de GSP, de la începutul anului mai multe companii cucapital românesc au început să atace pieţele externe. Constructorulargeşean Building Astrom a prins un contract de 34 de milioane deeuro în Maroc în timp ce firma Delta ACM din Bucureşti, care deobicei avea mai mult contracte cu statul român, a anunţat semnareaunui contract de 48 de milioane de euro în Irak pentru 21 dekilometri de autostradă.

De asemenea, Ovidiu Tender, proprietarul Prospecţiuni, unadintre cele mai mari companii de prospectare a zăcămin­telor, şi-aextins activităţile pe continentul african, unde vizează înprincipal explorarea şi exploatarea resurselor, dar şi serviciilepentru industria extractivă sau sectorul construcţiilor.

Principalele operaţiuni sunt derulate în Senegal, dar omul deafaceri este interesat şi de alte state africane, printre careGuineea-Bissau, Coasta de Fildeş, Republica Capului Verde, Ghanasau Burkina Faso.

Elementul comun între Maroc, Iraq, statele africane şi Mexiceste creşterea accentuată a populaţiei din ultimele decenii ceea ceimprimă un potenţial de semnificativ de creştere economică şi deinvestiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO