Companii

CA Immo cumpără Europolis şi devine al doilea proprietar de birouri, avand 100.000 mp

Europolis şi CA Immo sunt doi dintre primii investitori străini veniţi în Bucureşti. Europolis a cumpărat în 2003 Europe House (foto 1), în timp ce CA Immo a cumpărat în acelaşi an Opera Center. Ulterior, CA Immo a cumpărat şi Bucharest Business Park (2).

Europolis şi CA Immo sunt doi dintre primii investitori străini veniţi în Bucureşti. Europolis a cumpărat în 2003 Europe House (foto 1), în timp ce CA Immo a cumpărat în acelaşi an Opera Center. Ulterior, CA Immo a cumpărat şi Bucharest Business Park (2).

27.06.2010, 23:40 273

Doi dintre primii investitori străini intraţi pe piaţaimobiliară locală - austriecii de la CA Immo şi Europolis - vordeveni o singură companie, ca urmare a unei tranzacţii cu o valoarede 272 de milioane de euro prin care portofoliul Europolis va fi integrat în CA Immo. Cele douăcompanii au intrat pe piaţa locală în acelaşi an, 2003, când aufăcut primele două tranzacţii de anvergură, cumpărând imobileleOpera Center (CA Immo) şi Europe House (Europolis), tranzacţii decirca 25 de milioane de euro fiecare. Ulterior, CA Immo a maicumpărat şi parcul de afaceri Bucharest Business Park din spateleCasei Presei Libere, în timp ce Europolis a cumpărat de la IonRădulea primele două clădiri din proiectul dezvoltat laSemănătoarea.

Cu cele patru proprietăţi în portofoliu, CA Immo va ajunge pe adoua poziţie în topul proprietarilor de birouri din Bucureşti,depăşind oamenii de afaceri locali Dinu Patriciusau Liviu Tudor. Liderul pieţei de birouri continuă să fie un altinvestitor austriac - Immoeast - cu un portofoliu de aproape200.000 de metri pătraţi. Europolis deţine un portofoliu imobiliarevaluat la 1,5 mld. euro, în special în regiunea Europei Centraleşi de Sud-Est.

"Europa de Est reprezintă pentru CA Immo o piaţă importantă şisuntem încrezători că este un moment bun în ciclul imobiliar pentrua face investiţii pe termen lung în regiune", a declarat BrunoEttenauer, CEO al CA Immobilien Anlagen.

Intră şi pe logistică

Odată cu proiectele de birouri Europe House şi Riverplace(Semănătoarea), CA Immo intră prin această achiziţie şi înproprietatea celui mai mare parc logistic din România, având osuprafaţă construită de 209.000 de metri pătraţi, Europolis Park,situat pe autostrada Bucureşti-Piteşti.

Totodată, Europolis deţine un teren în zona Grozăveşti, destinatdezvoltării unui nou proiect de birouri - Orhideea Towers - a căruiconstrucţie nu a fost încă începută. Finanţarea acestei achiziţiiva fi realizată cu ajutorul unui împrumut acordat chiar deVolksbank, principalul acţionar al Europolis, iar preţul va fiplătit în tranşe - jumătate din bani la închiderea tranzacţiei,programată în ianuarie 2011, restul urmând a fi achitaţi pe operioadă de cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO