Companii

Câmpurile „aurii“ de rapiţă aduc 300 mil. euro în economie

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

08.07.2014, 00:07 1537

Recolta de 1 milion de tone de rapiţă, cea mai mare producţie din istorie, aduce 300 de milioane de euro în economie în următoarele luni în care seminţele vor fi vândute de fermieri către procesatori şi traderi.

„Sezonul de rapiţă de anul acesta nu se compară cu cel de anul trecut. Căderea de preţ la pragul de 300 euro/tonă face ca această cultură să nu fie foarte interesantă. Trebuie avut în vedere că este cea mai riscantă cultură“, spune Alexandru Iancu, administrator şi acţionar al RodBun Grup, unul din primele 20 de grupuri locale de agrobusiness.

Marjele de profit făcute la rapiţă în sezoanele trecute i-au împins pe fermieri să îşi majoreze expunerea pe această cultură astfel că în acest an suprafeţele au crescut cu 50%, la 380.000 de hectare. Creşterea recoltei a venit aproape în totalitate din majorarea suprafeţelor pentru că productivitatea medie a rămas aproape constantă. Rapiţa este o cultură care se cultivă pe aceeaşi suprafaţă de teren într-un ritm de rotaţie de cinci ani.

România urcă în acest an pe locul al şaselea în UE la producţia de rapiţă, depăşind Danemarca. Cei mai mari producători de rapiţă din UE sunt Germania, Franţa şi Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO