Companii

Capital Partners: Cele mai valoroase 100 de companii din România sunt evaluate la 55 mld. €, cu 10% peste nivelul de anul trecut

Autor: Roxana Rosu

26.11.2014, 00:08 819

Ziarul Financiar lansează joi a noua ediţie a topului celor mai valoroase 100 de companii din România, valoarea totală a firmelor din clasament ajungând în acest an la 55 miliarde de euro, cu 10% peste nivelul din 2013.

Ca în fiecare an, şi în 2014 topul este realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners. Companiile necotate au fost evaluate pe baza rezultatelor din anul anterior, iar pentru jucătorii listaţi la bursă s-a luat ca reper capitalizarea la 7 noiembrie 2014. 

„Folosim parametri utilizaţi şi în străinătate, valorea de equity, intrinsecă, scăzând datoriile. Ce am observat în acest an la companiile din top este că datoriile sunt pe un trend des­cendent. Iar veniturile cu­mu­late au urcat cu 20%“, a spus, marţi, la ZF Live, Vlad Buşilă, CEO al Capital Par­t­ners.

Potrivit cal­culelor, va­loa­rea totală din acest an a com­paniilor din top 100 se situează un­deva la 55-60% din va­loa­rea din 2008.

„La companiile nelistate am remarcat o creştere a profitabilităţii faţă de anul trecut. Dar dacă privim la nivel de industrii, sectorul financiar are încă de suferit, cam toate băncile au fost pe scădere“, apreciază Mihai Zamfir, analist la Capital Partners.

În privinţa prognozelor pentru 2015, analiştii se aşteaptă la o creştere moderată a companiilor din top, fără modificări spectaculoase.  „Cred că abia peste cinci ani vom reveni la valoarea din 2008“, estimează Vlad Buşilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO