Companii

Capitalul romanesc cade primul sub sabia inconstientei politice. Cum comentati?

Capitalul romanesc cade primul sub sabia inconstientei politice
08.10.2009, 23:22 41

Intrarea in insolventa a magazinelor Leonardo, un business de135 de milioane de euro si peste 2.500 de angajati, reprezinta ceamai severa lovitura primita de retailul romanesc in 2009, atat prinprisma dimensiunii afacerii, cat si prin faptul ca Leonardo era unadintre putinele marci romanesti create dupa 1989 care a iesit pepietele externe.

De partea cealalta, statul amana de cateva luni reducereacheltuielilor cu personalul cu 15%, masura ceruta de FMI. Masura,care trebuia sa intre in vigoare inca din aceasta luna, nu poate fipusa in aplicare intrucat a fost atacata la Curtea Constitutionala,iar bugetarii au declansat miscari de protest impotriva decizieicare ar putea aduce cateva sute de milioane de euro la buget.

"In mod normal agenda politica in astfel de situatii ar trebuisa fie marcata profund de eforturile de a actiona parghiilepotrivite pentru catalizarea redresarii. Economia sufera masiv, iarredresarea este foarte dificil de estimat. Revenirea pietei internenu poate avea loc fara un sprijin puternic si o actiune concertataa intregului sector public" , a declarat Codrut Pascu, managingpartner al companiei Roland Berger.

Afacerea fondata de Florin Panea la Oradea a acumulat datorii depeste 100 de milioane de euro si nu a mai facut fata presiuniicreditorilor. Leonardo a intrat in reorganizare judiciara, desiproprietarul afacerii a taiat drastic din costuri in acest an: ainchis 30 de magazine si a disponibilizat 600 de oameni, adicapeste 20% din angajati.

Astfel, in timp ce Romania a ajuns la a doua "varianta" deguvern in mai putin de un an, un guvern amenintat cu motiunea decenzura, businessul romanesc se prabuseste: afacerea PIC a fratilorPenescu din judetul Arges, un grup cu vanzari de 155 mil. euro si3.000 de angajati in 2008, trece printr-un proces de reorganizare,dar nu reuseste sa reziste fara masuri drastice.

Familia Penescu a anuntat ca va inchide magazinele din Braila siOradea si va reduce cu cel putin 1.000 de persoane numarulangajatilor. Tot in retailul alimentar, Spar - business controlatde fratii Ioan si Floare Cuc din Arad - a intrat in insolventa si ainceput sa vanda din magazine, iar Trident din Sibiu treceprintr-un proces similar. Si actionarii romani ai Mondex Sibiu, celmai mare producator de ciorapi, au anuntat ca vor inchide cel putin30 de magazine in timpul procesului de insolventa, in timp cefamilia Fughina a inchis deja aproape 80 de magazine specializatein vanzarea de calculatoare si componente.

Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, 80% dintreoamenii de la carma companiilor private din Romania (sectorul caregenereaza cele mai mari venituri din taxe la bugetul de stat) spunca sprijinul pe care-l asteptau din partea autoritatilor publice afost neadecvat.

"Din cele mai importante 10 masuri percepute ca fiind necesarein aceasta perioada de criza, 8 nu au produs niciun efectsemnificativ", sintetizeaza Pascu rezultatele studiului realizat inseptembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO