Companii

Care au fost deciziile şoc din business în 2011? Plecarea Nokia şi închiderea fabricii Tnuva, doar două dintre ele

Care au fost deciziile şoc din business în 2011? Plecarea Nokia şi închiderea fabricii Tnuva, doar două dintre ele

Autor: Roxana Petrescu

26.12.2011, 09:57 1083

După ce în anii 2009 şi 2010 o serie întreagă de companii au decis să închidă anumite unităţi de producţie, pe această listă figurând nume precum Bergenbier sau Heineken, anul 2011 a adus adevărate şocuri pentru că de această dată a fost vorba de decizii complet neaşteptate care au echivalat cu ieşirea anumitor jucători din piaţă. Cele mai răsunătoare închideri de fabrici ale anului 2011 au fost Nokia, Tnuva şi rafinăria Arpechim, peste 3.000 de oameni fiind afectaţi de aceste decizii.

La finalul lunii septembrie, finlandezii de la Nokia, au luat decizia de a închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în contextul în care producţia de telefoane mobile din această unitate începuse în februarie 2008 prin intermediul unei investiţii de 60 de milioane de euro. Circa 2.200 de angajaţi au fost afectaţi de această decizie, România pierzând dintr-un foc unul dintre cei mai mari exportatori locali. Măsura s-a încadrat în strategia companiei şi a avut rolul de a reduce costurile, de a eficientiza şi simplifica structura grupului, s-a precizat într-un comunicat.

Închiderea fabricii de lactate Tnuva din Popeşti-Leordeni, din apropierea Bucureştiului, a fost o altă supriză neplăcută adusă de anul 2011. La finalul anului 2005, Tnuva, cel mai mare jucător din industria alimentară israeliană, făcea un pariu imens cu piaţa locală investind 55 de milioane de euro într-o unitate de producţie în România, la Popeşti-Leordeni. Planurile erau făcute pentru un business de 70 de milioane de euro în câţiva ani de la deschiderea unităţii, acţionarii ţinteau podiumul din industria lactatelor după investiţii de milioane de euro în promovare, piaţa trebuia să crească cu două cifre anual, dar la finele lui 2010, după doi ani de criză, Tnuva avea pierderi cumulate de 85 mil. euro. Astfel, grupul şi-a reevaluat operaţiunile şi a decis să închidă fabrica din România unde la finele lui 2010 lucrau 165 de oameni.

Petrom, cea mai mare companie din România, a anunţat la sfârşitul lunii martie că pune lacătul la rafinăria Arpechim din Piteşti, în contextul în care producătorul de petrol şi gaze a spus încă de la finalul anului 2009 că intenţionează să tragă pe linie moartă două business-uri Doljchim şi Arpechim. Deşi la momentul respectiv, oficialii Petrom spuneau că la finalul anului 2011 se va stabili viitorul Arpechim, ei au anunţat că unitatea se închide mai devreme în contextul în care nu au găsit niciun cumpărător credibil. Închiderea rafinăriei Arpechim, decizie prin care au fost afectaţi 700 de oameni, face astfel ca dintr-o industrie de prelucrare a petrolului formată din zece unităţi de rafinare, numai trei să mai funcţioneze în prezent: Petromidia, companie controlată de grupul petrolier Rompetrol, Petrobrazi, a doua rafinărie din portofoliul Petrom, şi Petrotel, unitate controlată de ruşii de la Lukoil.

Pe această listă neagră a anului 2011 mai intră închiderea centrului ING din Cluj, unde lucrau potrivit celor mai recente date disponbile 185 de persoane, precum şi închiderea fabricii de mezeluri Caroli Foods din Tulcea, unde erau angajaţi 170 de oameni.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO