Companii

Care era targetul farmaciilor implicate în decontări false

Care era targetul farmaciilor implicate în decontări false

Foto Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

15.10.2012, 00:05 700

Farmaciile suspectate că au decontat la CNAS reţete false aveau fiecare plan de vânzări de 250.000 de lei pe lună, în 8 martie, la o petrecere, angajaţii fiind anunţaţi că cine nu cunoaşte "reţeta succesului" va pleca, au declarat surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, "afacerea" s-a dezvoltat după ce un director de zonă, fost reprezentant medical care se ocupa de comercializarea de medicamente şi cunoştea mai mulţi medici, a anunţat că va optimiza vânzările. Aşa s-a ajuns ca medicii să prescrie reţete fictive pentru un comision de numai trei la sută, iar farmaciile să obţină vânzări foarte mari. Astfel, fiecare punct de lucru implicat în reţea avea plan de vânzări de 250.000 de lei pe lună, au precizat sursele citate. În timpul audierilor, o angajată a lanţului de farmacii implicat în anchetă a descris modul în care farmacistele erau constrânse să ia parte la această fraudă. Femeia a explicat că anul acesta, pe data de 8 martie, firma ar fi organizat o petrecere la care au fost invitate toate angajatele şi în cadrul căreia au fost anunţate că cine nu cunoaşte "reţeta succesului" va pleaca, au mai spus sursele citate.

În dosarul eliberării de reţete false, în care medici şi farmacişti din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice sunt acuzaţi că au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false şi au produs astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, sunt urmărite penal 34 de persoane.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus în 9 octombrie începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane, iar vineri, alte 12 persoane, medici şi farmacişti, au fost puse sub acuzare. Anchetatorii au audiat vineri la Poliţia Capitalei, 15 persoane, medici şi farmacişti. În urma audierilor, procurorii au dispus faţă de 12 dintre acestea începerea urmăririi penale pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită sau dare de mită. Anterior, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că 15 persoane, printre care mai mulţi medici ai Spitalului Fundeni din Capitală, sunt audiate la sediul Poliţiei Capitalei în dosarul reţetelor false. În acest dosar, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au emis în 9 octombrie ordonanţe de reţinere pentru 13 persoane, ulterior cerând instanţei arestarea a 12 dintre acestea, respectiv Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Laurenţiu Aurelian Sescu, Maria Mirabela Sescu, Sorin Gelu Pătraşcu, Mirela Gabriela Mihai, Anca Mihaela Solomon şi Claudia Elena Şerban. Tribunalul Bucureşti a decis în 10 octombrie arestarea preventivă a nouă persoane dintre cele reţinute în dosarul eliberării de reţete false, în cazul altor trei fiind dispusă interdicţia de a părăsi localitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO