Companii

Care este noul pariu al lui Radu Georgescu, unul dintre cei mai de succes antreprenori români din industria IT

Care este noul pariu al lui Radu Georgescu, unul dintre cei mai de succes antreprenori români din industria IT

Autor: Dorin Oancea

14.06.2012, 00:06 2916

Cel mai recent pariu al antreprenorului Radu Georgescu are mai multe valori certe şi o necunoscută. Una dintre valorile cunoscute este un miliard de dolari, care ar trebui să fie valoarea companiei sale Avangate, care va fi listată în următoarea perioadă la bursa americană NASDAQ. "Nu este despre bani, nu vreau un miliard ca să cumpăr două iahturi şi un elicopter. Este un obiectiv care de fapt are cu totul alte dimensiuni, iar banii arată că aceste dimensiuni au fost îndeplinite. Vreau să îmi demonstrez că pot duce o companie la nivelul următor, iar banul defineşte acest lucru". Radu Georgescu a intrat în topul antreprenorilor din IT după ce a vândut în 2004 antivirusul RAV, dezvoltat la Bucureşti pentru gigantul Microsoft.

Necunoscuta este noua bulă tehnologică în care crede antreprenorul că ne aflăm. "Mai e puţin până crapă." Schema este următoarea: în Silicon Valley sunt foarte mulţi bani, antrenaţi de succesul Facebook. Bani ieftini, pentru că sunt foarte mulţi milionari creaţi peste noapte. Bani care intră înapoi în business, pentru că "americanii asta fac, îşi cumpără o casă, iar restul banilor îi investesc din nou".

Rezultatul va fi o mulţime de companii foarte bine finanţate. Piaţa va alimenta spirala bulei, pentru că va crea alte multe companii care vor părea grozave şi la un moment dat "cineva se va prinde". Iar rezultatul va fi o cădere a pieţei tehnologice asemănătoare cu criza dot.com din 2000. "Va mai dura cam trei ani. Pariul meu este că o să mă cotez înainte; dacă o să mă cotez după ce se sparge bula, va trebui să aştept bula următoare."

Georgescu spune că nu se bazează pe multiplii fantomă de care a beneficiat Facebook. Avangate trebuie să crească la venituri echivalând cu circa 200 de milioane de dolari, în condiţiile în care se află pe o piaţă în creştere, cu numai patru concurenţi, lucrează în 200 de ţări, cu valutele corespunzătoare şi dispune de infrastructura necesară. Şi nici măcar nu trebuie să se coteze direct la un miliard, "piaţa o va duce acolo".

În ultimele luni, Avangate s-a mutat în Silicon Valley şi a dobândit un board şi un CEO americani.

Radu Georgescu este unul dintre cei mai de succes antreprenori români din industria IT după ce în 2004 a vândut tehnologia anrivirus RAV către Microsoft. El a participat la evenimentul "Meet the CEO" organizat de revista Business Magazin.

Citeşte mai multe despre experienţele şi cariera antreprenorului în ediţia tipărită a Business Magazin şi pe www.bmag.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO