Companii

Care sunt cele cinci companii care fac 1 miliard de euro din comerţul cu motorină

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

01.09.2014, 00:08 5381

Nu au branduri populare sau capacităţi de producţie, dar cu câteva sute de angajaţi cinci businessuri din distribuţia de carburanţi au făcut anul trecut 1 mld. euro şi se află printre cele mai mari afaceri antreprenoriale dezvoltate în România.

În România sunt numai 50 de com­panii controlate de antreprenori locali care au afaceri de peste 100 mil. euro. Patru dintre aces­tea cumpără şi vând carburanţi. Oscar Downstream, Planoil Industries, Comision Trade, Rottco Consult şi Unicom Holding sunt cele cinci firme care au strâns miliardul de euro anul trecut. Cine sunt însă oamenii care controlează aceste companii?

1. Oscar Downstream este cel mai mare jucător din această piaţă, cu afaceri de 534 mil. euro. În spatele ei este omul de afaceri Alin Niculae. 

Într-una din rarele ieşiri în presă, Alin Niculae spunea într-un interviu acordat revistei Business Magazin în 2008 că afacerea Oscar a început în 2001, dar că iniţial se concentra pe producţia de băuturi alcoolice. El decide însă să iasă rapid din această afacere şi intră în businessul cu carburanţi.

„Am început cu vânzări en-gros, vânzând în general clienţilor pe care îi găseam“, spunea Niculae în 2008.

WikiZF: Profilul companiei Oscar Downstream

Printre clienţii găsiţi de Oscar Downstream s-au numărat şi CFR Călători, CFR SA şi alte companii de stat. În vara anului trecut, circa 15% din tot businessul companiei era generat din contracte cu statul.

2. Planoil Industries este al doilea cel mai mare business de profil, afacerea de 130 mil. euro fiind controlată de Ovidiu Ciocodeică şi Mihail Bogdan Vasile.

Într-un interviu acordat în 2009 de către Ovidiu Ciocodeică pentru ZF, omul de afaceri spunea că a înfiinţat compania în 2001, în Bucureşti, la acel moment distribuind produse cumpărate de la ruşii de la Lukoil. La momentul realizării acestui interviu, 2009, Ciocodeică spunea că printre clienţii companiei se numărau firme care făceau comerţ cu produse feroase şi neferoase, firme de construcţii şi altele.

3. Pe locul trei se află compania Comision Trade, a brăileanului Eugen Cârligea, care anul trecut a avut încasări de 106 mil. euro. „Am deschis această firmă în 1994, dar în afaceri am intrat încă din 1990. Am ales să-mi deschid acest business aici pentru că aici m-am născut“, a declarat recent pentru ZF, Eugen Cârligea.

4. Pe locul patru este compania Rottco Consult, cu un business de 105 mil. euro, controlat de Nicolae Paul Pop, fost angajat al Lukoil şi Rom­petrol. „Dacă toată lumea ar şti să-l facă (acest business-n.red.), l-ar face“, spunea la jumătatea anului trecut Pop. Acum Pop nu a mai dorit să comenteze.

5. Unicom Holding este a cincea cea mai mare companie de profil, în spatele ei fiind familia Iavorski.

Anul trecut, Unicom Holding a avut afaceri de 76,5 mil. euro. Potrivit informaţiilor disponibile, Constantin Iavorski, unul dintre acţionarii Unicom Holding, este fostul ministru al energiei din Republica Moldova. Tot potrivit informaţiilor publicate în presă, în perioada în care la Ministerul Industriilor se afla Dan Ioan Popescu (PSD), Iavorski a câştigat contracte cu firme de stat cum ar fi termocentrale sau CFR.

 

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

 - date financiare despre Oscar Downstream, începuturile afacerii

- declaraţia lui Ovidiu Ciocodeică, acţionar Planoil Industries, despre evaziunea din domeniul petrolier

- afacerile Rottco Consult, numărul de angajaţi

- detalii despre Unicom Holding 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO