Companii

Care sunt cele mai aglomerate staţii de metrou. 15 milioane de oameni au tranzitat Piaţa Sudului anul trecut

Care sunt cele mai aglomerate staţii de metrou. 15...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

29.03.2016, 00:05 3702

Staţiile de metrou Piaţa Sudului şi Piaţa Unirii 1 şi 2, de pe magistrala Berceni - Pipera, sunt polii care atrag cei mai mulţi călători din subteran, toate cele trei staţii fiind tranzitate de peste 14 milioane de persoane anul trecut.

Din cele 51 de staţii de metrou din Capitală, Piaţa Sudului s-a detaşat ca fiind cea mai aglomerată în 2015, cu aproape 15 mi­li­oane de pasageri care au circulat în zonă, po­trivit datelor furnizate de Metrorex. Numărul mare de călători în staţia Piaţa Su­dului poate fi justificat de prezenţa în ime­diata apropiere a metroului a centrului co­mer­cial Sun Plaza, cele două fiind conectate printr-un pasaj, dar şi prin dezvoltarea cartierelor re­zidenţiale din partea de sud a Bucureştiului.

Spre exemplu, în zona Popeşti-Leordeni, care se leagă de Capitală direct prin Piaţa Sudului, s-au construit în 2014 peste 3.200 de locuinţe, exact ca în Bucureşti.

Anul trecut, Sun Plaza a fost vizitat de aproximativ 1,3 milioane de persoane, la o medie de 36.000 de persoane, potrivit celor mai recente date ale ZF. Sun Plaza s-a deschis în 2010, are o suprafaţă închiriabilă de 81.000 de metri pătraţi şi este deţinut de fondul austriac de investiţii în imobiliare S Immo. În 2014, mallul a avut venituri de aproximativ 170 de milioane de euro (759,5 mil. lei).  În ceea ce priveşte staţiile Piaţa Unirii 1 şi 2, tranzitul ri­dicat din această zonă poate fi pus pe seama zo­­nei centrale şi dezvoltate din punct de ve­dere economic, deservite de magazinele Unirea şi Cocor şi în vecinătatea centrului vechi. În prezent, centrul istoric al Capitalei găzduieşte circa 200 de puncte de alimentaţie, dintre care aproximativ 150 sunt restaurante şi cafenele, potrivit jucătorilor din piaţa de profil.

Piaţa Unirii este considerată un punct-cheie al Bucureştiului, unde se intersectează prin­cipalele magistrale de metrou, pe care cir­culă zilnic mai mult de 500.000 de oameni.

De altfel, Primăria Capitalei a lansat în vara anului 2014 în dezbatere publică planul de a dezvolta Bulevardul Unirii, tronsonul dintre Piaţa Unirii şi Palatul Parlamentului, în zonă de promenadă, aşa cum se întâmplă în marile oraşe europene, transformare ce vizează reducerea traficului rutier şi creşterea spaţiilor verzi. Proiectul a fost adoptat în luna ianuarie.

În topul celor mai aglomerate staţii de metrou din Capitală, se mai regăsesc punctele Obor, Piaţa Universităţii, Crângaşi  şi Aurel Vlaicu, având peste 12 milioane de călători, urmate de Piaţa Romană, Pipera şi Eroii Revoluţiei.

Metroul bucureştean a transportat anul trecut peste 173 de milioane de călători, de unde rezultă o medie de trafic zilnic de 480.000 de oameni. Din reţeaua Metrorex, fac parte in total 51 de staţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO