Companii

Care sunt planurile şefului CNAS pentru finanţarea sistemului sanitar

Care sunt planurile şefului CNAS pentru finanţarea sistemului sanitar
22.08.2010, 23:57 228

CNAS asigură finanţarea sistemului sanitar, adică deconteazămedicamentele gratuite şi compensate şi intră în relaţiecontractuală cu toate spitalele din România şi medicii defamilie.
În urma rectificării bugetare anunţate săptămâna trecută, sănătateaa primit 2,9 mld. lei (700 mil. euro).
"800 milioane de lei (190 mil. euro - n.red.) sunt folosiţi pentrustingerea arieratelor datoriilor spitalelor şi 2,1 miliarde de lei(500 mil. euro- n.red.) pentru plata pieţei farma", a spus NicolaeLucian Duţă într-un interviu acordat ZF. El a explicat faptul cădeficitul cu care CNAS a plecat încă de anul trecut la drum era de2,8 mld. lei, la care s-au adăugat şi colectările la fond care înprimul semestru au fost cu aproximativ 15% mai mici.

Factoring la farmacii, o gură de oxigen pentru piaţafarma

Medic de profesie, Nicolae Lucian Duţă, 40 de ani, a venit laconducerea CNAS în decembrie 2009, iar anterior a fost timp deaproape un an directorul general al Societăţii Naţionale a SăriiSalrom.
În ceea ce priveşte plăţile către farmacii, Duţă spune că a primito ofertă de factoring de la grupul financiar japonez Nomura pentruo sumă minimă de 200 mil. euro, dar care poate ajunge la 500 mil.euro şi prin care farmaciile ar putea să-şi recupereze mai rapidbanii. În prezent, banii pentru medicamentele gratuite şicompensate eliberate ajung la farmacii după mai bine de 180 dezile, astfel că şi restul jucătorilor de pe lanţul medicamentuluispun că au probleme serioase de lichidităţi.
"Factoringul este un mecanism uzual în piaţa financiară carepresupune intervenţia unei instituţii financiare de reglementare araporturilor între doi parteneri între care la un moment dat existădificultăţi de plată. Aceasta este şi situaţia care se întâmplă laora actuală. Cei doi parteneri sunt Casa Naţională şi piaţa farma,mai precis farmaciile care la rândul lor sunt datoaredistribuitorilor, iar aceştia importatorilor şi producătorilor", aspus Duţă.
Concret, oferta Nomura presupune că pentru o factură de 100 de leibanca decontează suma minus o dobândă, care urmează să fienegociată. Nomura urmează să-şi recupereze suma de 100 de lei de laCNAS după un an, dar ca o garanţie că acest lucru se va realiza,Nomura ia dobânda anticipat de la farmacii pe doi ani. Şeful CNASexplică faptul că dacă plăteşte la timp, Nomura dă înapoi baniifarmaciilor după un an pentru al doilea an plătit anticipat.
"Propunerea cu care au venit (cei de la Nomura - n. red.) a fost deinfuzie de capital de câteva sute de milioane, adică linie decredit pe care o rostogolim timp de cinci ani, timp în care sperămcă România va ieşi din criză. O infuzie de 500 de milioane de eurola ora actuală este o gură de oxigen pentru întreaga piaţă pentrucă pe noi ne lasă să ne reglăm cu restul furnizorilor (spitale,medici de familie etc. - n. red.), iar producătorii şidistribuitorii îşi capată banii", a mai spus Duţă.
El a adăugat că propunerea Nomura nu presupune o scrisoare degaranţie guvernamentală, plata de penalităţi sau dobânzi din parteaCNAS.
"Mie mi s-a părut că este o propunere care avantajează ambiijucători din piaţă, pentru că la ora actuală există nenumăratecereri de cedări de creanţe de către piaţă", a mai spus Duţă, carea precizat că mecanismul de factoring nu este obligatoriu să fiefăcut cu Nomura şi că aşteaptă şi alte bănci pentru oferte.Potrivit informaţiilor oferite, factoringul nu va fi un mecanismobligatoriu, "nu implică CNAS cu nimic pentru că CNAS nu intervineîn piaţă să aleagă acest jucător de factoring ". "Noi nu facemdecât să aşteptăm propunerile celor care sunt interesaţi de acestemecanism pentru că este nevoie de o instituţie financiară foarteputernică fiind vorba de sute de milioane de euro", a continuatDuţă.
Nu este prima dată când se discută despre factoring la farmacii însistemul sanitar, existând intenţii în acest sens încă de anultrecut, când fostul ministru al sănătăţii Ion Bazac încerca uncredit de acest fel în sistem. "Am mai avut şi alte oferte (defactoring - n.red.), dar care îmi cereau garanţii de stat, dobânzidin partea Casei Naţionale, iar practic aş fi afectat bugetul destat. Propunerea cu care au venit ei este că nu se afecteazădeficitul bugetar. Eu cheltuiesc tot atâţia bani cât îmi dă voieMinisterul de Finanţe", a spus Duţă.

Noi reglementări la medicamente

De la 1 iulie, CNAS a introdus pentru produsele decontate înproporţie de 50% şi 90% o nouă modalitate de compensare pe careacum vor să o extindă şi la medicamentele gratuite.
Practic, pentru sistemul implementat de la 1 iulie, CNAS a ales unprodus care corespunde dozei zilnice necesare pe care îldecontează. Pentru medicamentele din aceeaşi clasă, dar cu preţurimai mari, diferenţa este suportată de pacienţi. Decizia a fostmotivată de creş­terea extrem de puternică a consumului demedica­mente scumpe, iar, potrivit lui Duţă, după prima lunăcosturile cu medicamentele au început să scadă cu 20%.
"Încet-încet se va schimba şi comportamentul prescriptorilor", estede părere şeful CNAS.
Duţă are în vedere extinderea acestei măsuri şi pentrumedicamentele gratuite, adică pentru cele care tratează afecţiuniextrem de grave precum cancerul, dar şi implementarea unui mecanismcare se numeşte "cost-volum-rezultat".
El dă exemplul unui produs folosit în tratamentul cancerului pentrucare preţul în funcţie de producător este şi de nouă ori mai maredecât cea mai ieftină variantă.
De asemenea, el vrea negocieri cu producătorii prin care aceştia săse angajeze la obţinerea unui anumit rezultat, de exemplu creştereaduratei de viaţă pentru un anumit grup de persoane. Dacă unproducător primeşte spre exemplu 100 de lei pentru tratamentul a100 de pacienţi el trebuie să garanteze că acei pacienţi vor trăiîntre unu şi trei ani. În caz contrar va fi penalizat şi va primimai puţin, 90 de lei.
"Până acum se forţa intrarea cât mai multor pacienţi în acesteprograme şi creşterea consumului de medicamente scumpe, darrezultatele nu erau cele care garantau că vor fi", mai spuneDuţă.

2011, cel mai târziu 2012 va fi gata sistemulinformatic

Existenţa unui sistem informatic ce va permite identificareapacientului cu ajutorul unui card, istoricul medical şi plăţilecontribuţiilor va deveni operaţională integral la sfârşitul lui2011, probabil 2012. Sistemul are mai multe componente, iar pentruunele dintre acestea este necesară accesarea de fondurieuropene.

Tragedia de la Giuleşti, o pată care nu se va ştergeniciodată

"Tragedia de la Giuleşti cred că este o pată asupra sistemuluisanitar care nu se va şterge niciodată. Ce s-a întâmplat reprezintăo gravă eroare a celor care lucrează acolo", spune Duţăreferindu-se la incendiul de la Maternitatea Giuleşti în urmacăruia au murit cinci nou-născuţi şi alţi şase sunt în staregravă.
În prezent, majoritatea spitalelor din România au fostdescentralizate, adică au fost trecute în adminis­tra­reaprimăriilor, însă ele îşi păstrează relaţia contrac­tuală cu CNASprin care instituţia decontează produse şi servicii. Cu toateacestea, CNAS nu poate controla modul în care sunt cheltuiţi aceştibani, situaţie pe care Duţă o caracterizează ca fiindaberantă.
"Controlul din punct de vedere legal este făcut de direcţiilesanitare. (...) Eu am militat întotdeauna pentru întărirea acesteiinstituţii (CNAS - n. red.)", a mai spus Duţă.
Întrebat de ZF dacă un control al Casei asupra fondurilor cheltuitear fi evitat astfel de situaţii, Duţă a răspuns că este "multspus".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO