ZF News

Carlsberg închide două din cele zece fabrici din Rusia din cauza situaţiei economice dificile

Carlsberg închide două din cele zece fabrici din Rusia...

Autor: Ioana David

30.01.2015, 14:00 449

 Producătorul de bere Carlsberg va închide două din cele zece fabrici pe care le deţine în Rusia, din cauza situaţiei economice dificile şi a reglementărilor dure, scrie Reuters. Carlsberg, care realizează o treime din profitul operaţional din Rusia, a anunţat că închiderile vor reprezenta 15% din capacitatea din această ţară.

Producătorul, situat pe locul patru în lume, şi-a revizuit în scădere de două ori anul trecut previziunile, după ce a resimţit scăderea cu mai bine de 30% a pieţei berii din Rusia începând cu 2008 dar şi a presiunilor de reglementare tot mai puternice care au în vedere scăderea consumului de alcool.

Printre măsurile implementate în ultimii ani de autorităţile din Rusia se numără creşterea accizei, restricţii în promovare şi interzicerea vânzărilor în chioşcuri. Declinul pieţei, mai scrie Reuters, a fost accelerat de slăbiciunea economiei după ce sacţiunile Vestului (pe fondul crizei din Ucraina) şi scăderea preţului petrolului au afectat rubla.

Închiderea celor două fabrici la finalul lunii aprilie va afecta 560 de joburi, însă Carlsberg nu a anunţat câţi bani va economisi din această mişcare.

Atât Carlsberg cât şi rivalii săi au fost nevoiţi să-şi diminueze capacitatea la care operează în Rusia în ultimele luni. Iar unii dintre jucători au început să opereze reduceri încă de acum câţiva ani. Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere din lume, şi-a închis patru dintre fabrici în ultimii doi ani.

Pentru producătorii de bere, Rusia este o piaţă foarte importantă, fiind a patra din lume, cu 91 milioane de hectolitri vânduţi (în 2011, potrivit datelor de pe site-ul Carlsberg, care citează date Euromonitor). În Rusia, funcţionează aproximativ 250 de fabrici de bere, iar peste 80% din vânzări sunt realizate de cinci jucători: Baltika Breweries (Carlsberg Group), SUN InBev, Heineken, Efes and SABMiller Rus.

În Rusia, Carlsberg operează prin intermediul Baltika, o companie fondată în 1990, care a intrat integral în portofoliul Carlsberg în 2012.

Baltika are 39% din piaţa de bere din Rusia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO