Companii

Carrefour a mai făcut rost de 60 mil. euro pentru operaţiunile locale. Retailerii români cad pe capete

Carrefour a mai făcut rost de 60 mil. euro pentru operaţiunile locale. Retailerii români cad pe capete

Autor: Cristi Moga

28.10.2010, 23:58 55

Carrefour România, cel mai mare jucător de pe piaţa hipermarketurilor, cu afaceri de 1,02 mi liarde de euro în 2009, a aprobatsemnarea unui contract de împrumut de 60 de milioane de euro de lasubsidiara companiei franceze din Olanda, aceasta fiind cea de-apatra infuzie semni ficativă de capital în subsidiara locală dinultimii patru ani.

Potrivit informaţiilor existente, Carrefour România a maiîmprumutat în perioada 2006-2009 circa 300 de milioane de euro dela subsi diara grupului din Olanda, astfel că francezii şi-aufinanţat expansiunea atât prin credite bancare, cât şi prinîmprumuturi intragrup.

Reprezentanţii Carrefour nu au precizat până la închidereaediţiei care va fi destinaţia banilor accesaţi prin împrumutul de60 de milioane de euro.

Una dintre variante ar putea fi reluarea procesului deextindere. Carrefour are în prezent cea mai prudentă strategie dedezvoltare pe segmentul de hipermarketuri, având anunţată pentruanul viitor o singură deschidere, în cadrul centrului comercialColosseum din Bucureşti. Trei dintre competitori, Cora, Auchan şiKaufland, profită în prezent de scăderea preţurilor la terenuri,dar şi a chiriilor din centre comerciale şi semnează contract dupăcontract pentru câştigarea cotei de piaţă.

Carrefour face parte dintr-un grup cu afaceri de aproape 100 demiliarde de euro în 2009, fapt ce îi permite accesul către surserapide şi ieftine de finanţare. Pe de altă parte, operatorii localiai reţelelor PIC, Spar sau Trident au fost nevoiţi în ultimii anisă ceară insolvenţa firmelor pe care le controlau şi să închidămagazinele, pe fondul scăderii vânză rilor şi al gradului ridicatde îndatorare.

Pe piaţa locală Carrefour a înregistrat în primele nouă luni aleanului afaceri de 804 milioane de euro, atât prin reţeaua de hipermarketuri, cât şi prin cele 29 de supermar keturi pe care le operala sfârşitul lunii septembrie.

Principalii competitori au rămas grupurile străine, precumnemţii de la Real şi Kaufland şi reţelele franceze Cora şiAuchan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO