Companii

Câştigătorul absolut al brizei dobrogene: CEZ a făcut aproape 40 mil. euro din vântul din Fântânele

Câştigătorul absolut al brizei dobrogene: CEZ a făcut aproape 40 mil. euro din vântul din Fântânele

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

31.01.2012, 13:17 1673

Cehii de la CEZ, care dezvoltă în două comune dobrogene cel mai mare parc eolian din Europa în valoare de 1,1 miliarde de euro, au fost marii câtigători ai anului trecut din schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român pentru investiţiile în energie verde.

Astfel, deşi numai jumătate din capacitatea de 600 de MW a parcului a fost instalată şi a intrat în schema de sprijin, CEZ a primit peste 720.000 de certificate verzi, în valoare totală de 39,8 milioane de euro, cehii fiind astfel cei care a câştigat cel mai mult din acest sistem de sprijin.

Totodată, CEZ este cel mai mare investitor în energie regenerabilă din România, în acest moment cele mai multe turbine ridicate de cehi fiind concentrate pe raza comunei dobrogene Fântânele.

Energias de Portugal şi italienii de le Enel au câştigat şi ei câte 15,8, respectiv 5,7 milioane de euro din certificate verzi, după cum arată datele Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO