Companii

Cât a plătit IKEA pentru a cumpăra 33.000 de hectare de pădure de la Universitatea Harvard

Cât a plătit IKEA pentru a cumpăra 33.000 de hectare...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.08.2015, 18:18 2179

Compania IRI Investment, o societate înfiinţată de gigantul suedez IKEA pentru a gestiona businessul din domeniul forestier, a plătit 56 de milioane de euro pentru a prelua integral compania Greengold, arată un document din Monitorul Oficial.

Tranzacţia a fost anunţată la începutul lunii, dar valoarea ei nu a fost făcută publică.

Prin această tranzacţie, IKEA a devenit cel mai mare proprietar de păduri din România, cumpărând 33.600 de hectere de „aur verde” de la Greengold, care este una dintre firmele prin care universitatea americană Harvard desfăşura activităţi pe piaţa din România.

Conform ultimelor date, Harvard devenise cel mai mare proprietar de păduri din România, începând să achiziţioneze suprafeţe împădurite în urmă cu zece ani. Până în 2011, celebra universitate ajunsese deja la 35.000 de hectare de pădure.

Conform datelor din Monitorul Oficial, procesul prin care IKEA a intrat în posesia celor 33.600 de hectare a fost asistat juridic de casa de avocatură austriacă Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG SCA.

Greengold  a fost reprezentată de Sorin Chiorescu şi Alexandru Florea, oameni „cheie” din administraţia companiei.

Suprafeţele împădurite achiziţio­nate de IKEA prin IRI Investment sunt localizate în centrul şi nord-estul României (cu precădere în  Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani) şi cu o concentrare mai mică în nord-vest (Bihor), conform informaţiilor trans­mise anterior pentru ZF de reprezentanţi ai IKEA (IRI Investments SRL).

Supra­faţa fondului forestier din România este de aproximativ 6,6 milioane de hectare, acoperind circa 27% din suprafaţa întregii ţări, România clasându-se pe locul 13 în Europa ca volum de păduri, dar doar pe poziţia 26 ca pondere a domeniului forestier în teritoriul naţional, potrivit datelor de la Euromonitor, Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Mediului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO