Companii

Cât cheltuie românii pe alimentele de bază prin comparaţie cu celelalte state din regiune?

Cât cheltuie românii pe alimentele de bază prin...

Autor: Cristina Roşca

19.04.2013, 15:13 1903

Un român plăteşte mai mulţi bani pe un coş de cumpărături alcătuit din principalele alimente de bază decât un polonez sau un bulgar, deşi sala­riul mediu brut pe piaţa locală este de aproape două ori mai mic decât cel al unui locui­tor din Polonia, cea mai dezvoltată ţară din re­giune, arată o analiză a ZF.

Recent, directorul executiv al Selgros Cash&Carry, una dintre cele mai mari reţele de comerţ din România cu afaceri de circa 770 mil. euro anul tre­cut, a afirmat că în România mân­­carea este mai scumpă decât în Germania, unde salariul mediu este de cinci-şase ori mai mare decât pe piaţa locală. Executivul crede că la baza acestei situaţii stau două motive – TVA prea mare şi faptul că lanţul alimentar nu începe în Ro­mânia. Astfel, deşi între 85% şi 90% din pro­du­sele alimentare vândute în magazinele Selgros sunt produse româneşti, ele sunt realizate cu materie primă din import.

 

Potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de pe site-ul numbeo.com, care ia un preţ mediu pentru principalele alimente de bază, România are al doilea cel mai mare preţ pentru un litru de lapte – circa 4 lei – faţă de 2,66 lei în Polonia, 2,71 lei în Cehia şi 2,98 în Germania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO