Companii

Cât costă compania înlocuirea unui angajat care pleacă

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

05.03.2016, 18:00 3136

Costul pe care o companie îl are cu în­lo­cuirea unui angajat care pleacă este de 12 - 18 salarii ale respectivului job, indi­fe­rent dacă este vorba de CEO sau de femeia de ser­viciu, conform unei statistici a Hay Group.

Practic, compania pierde un an sau mai bine, în termeni de productivitate. Nu este vorba numai de costurile efective ale anga­jării, ci şi de perioada până la anga­jarea unui om nou, dar şi timpul de adaptare a nou­lui angajat. Datele oficiale sunt destul de vagi, in­di­când undeva între 3 şi 5 mi­lioa­ne de oameni care au plecat să lucreze în alte ţări; practic vor­bind, este vorba de o for­ţă de muncă egală cu cea care lucrează acum în ţară. Iar una din problemele ma­jo­re legate de emi­graţie este pierderea de com­petenţă pe care a înregistrat-o România.

„Transferăm o parte din venitul na­ţio­nal în străinătate prin această mişcare, prin ce­darea meseriaşilor şi care au fost pre­gătiţi aici. Este un fenomen care nu poate fi sto­pat“, spune profesorul univer­sitar Mircea Coşea. Iar problemele nu se opresc numai la competenţe. Alexandru Rizea, directorul general al producătorului de mobilier Le­met, resimte fluctuaţia de personal, care a fost în compania pe care o conduce, până în 2014, de 6%.

„În 2015 a crescut foarte mult. Toţi angajaţii care au părăsit firma au plecat în Anglia şi Germania. Asta e tendinţa. Munca se vinde şi se cumpără, sistemul de valori sociale face ca percepţia despre muncă să difere de la generaţie la generaţie, de la persoană la persoană. Ce e de făcut? Marketing intern în fecare organizaţie, dar şi la nivel naţional“, spune Rizea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO