Companii

Cat costa factura de intretinere a proiectelor imobiliare

14.10.2009, 23:21 55

Piata de facility management, serviciu specializat inadministrarea costurilor de intretinere a unui imobil (spatii debirouri, comerciale sau logistice), va creste anul acesta cu circa30-40%, pana la 210-225 mil. euro, datorita cresterii cereriipentru astfel de servicii in contextul in care criza financiara i-afortat pe proprietarii de cladiri sa reduca costurile.

In plus, cresterea a fost generata si de numarul ridicat deproiecte imobiliare incepute in anii trecuti si finalizate in2009.

"Pentru 2009 estimam o majorare de 30-40% a pietei, strictlegata de proiectele de birouri si spatii comerciale care au fostsau vor fi finalizate anul acesta. Ulterior, din 2010 credem capiata va stagna, pentru ca nu au mai fost incepute proiecte noi", adeclarat Lucian Anghel, presedintele Asociatiei Romane de FacilityManagement (ROFMA), infiintata in luna iunie a acestui an.

Din asociatie fac parte in prezent sapte companii specializatein astfel de servicii - BSS, Archibus, CBRE/ Eurisko, CoralConstruct, Dress & Sommer, ISS si MT & T. Cheltuielilelegate de plata taxelor, a utilitatilor, servicii de intretinere,paza, mentenanta, reprezinta circa 40% din totalul cheltuielilorunei companii, potrivit estimarilor ROFMA. Piata de facilitymanagement a ajuns anul trecut la 160 mil. euro, din care circa 70mil. euro revin firmelor specializate, care ajung la aproximativ500 in toata tara, iar restul este reprezentat de proprietarii careisi administreaza singuri cladirile.

"Ponderea firmelor specializate in totalul pietei va creste inurmatorii ani, pentru ca proprietarii si-au dat seama ca astfel deservicii trebuie externalizate catre firmele specializate. Prinastfel de servicii se pot reduce cu pana la 30% cheltuielile deregie, rezultand resurse financiare suplimentare, utile catre altedirectii", au declarat reprezentantii ROFMA.

In prezent, costurile pentru astfel de servicii, care includ siplata taxelor si impozitelor si facturile pentru utilitati, seridica la circa 5 euro pe metrul patrat. Pe piata locala dintotalul firmelor specializate, doar 30 de companii controleaza 80%din total. La nivel european, valoarea pietei de facilitymanagement se ridica la 440 mld. euro, dintre care circa 60% revinfirmelor specializate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO