Companii

Cât dă statul pe tratamentul bolnavilor români în străinătate

Autor: Ioana David

16.09.2010, 23:15 93

Statul român prin intermediul MinisteruluiSănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a cheltuitanul trecut 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro) pentru decontarea deservicii medicale în străinătate pentru pacienţi români, potrivitdatelor centralizate de ZF.

Cele două instituţii se implică diferit în decontarea acestortratamente. Pe de o parte CNAS decontează servicii în străinătatepentru persoane care călătoresc sau care s-au mutat în alte ţări,dar sunt asigurate în România, în timp ce Ministerul suportăintervenţiile în cazuri extrem de grave pentru care nu existătratament în spitalele româneşti.

Mai există încă o categorie de decontări pe care CNAS o poateface. Dacă o persoană doreşte să se trateze în străinătate,costurile pot fi suportate de CNAS, însă la nivelul tarifelor dinRomânia.

Ambele instituţii se implică pentru că pe de o parte, CNAS esteinstituţia care strânge contribuţiile la sănătate ale asiguraţilor,deci practic administrează bani privaţi. Astfel, în cazul uneicălătorii sau dacă o persoană doreşte să se mute, calitatea deasigurat nu se pierde, iar CNAS este obligată să decontezeservicii. Pe de altă parte, Ministerul face politica sanitară înRomânia şi susţine mai multe programe naţionale, unul fiind detratament în străinătate.

Ce suportă Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii printr-un "Program Naţional de Tratament înStrăinătate", suportă intervenţii complexe care nu se pot realizaîn România, însă bugetul alocat este "în funcţie de nevoie şi baniiexistenţi la bugetul de stat".

Pentru a putea fi acordat avizul de tratament în străinătatetrebuie ca bolnavul să fi fost deja tratat în România însă acesttratament să nu fie suficient. Avizarea tratamentului se face decătre o comisie special întrunită în acest sens.

"Numărul pacienţilor care au beneficiat de tratament înstrăinătate în anul 2009 a fost de 138. Bugetul alocat ProgramuluiNaţional de Tratament în străinătate a fost de 20,093 milioane delei, utilizat integral. Cele mai frecvente afecţiuni (decontate deMinister - n.red.) au fost transplantul medular în cazulleucemiilor, malformaţii ale inimii la sugari, afecţiuni alecoloanei vertebrale care nu se pot rezolva în unităţilespitaliceşti din România", a spus Oana Grigore, purtător de cuvântal Ministerului Sănătăţii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă cererile de decontaredepăşesc bugetul alocat aprobarea se va face în funcţie de "risculvital legat de evoluţia bolii, beneficiul estimat pentru pacient şiriscul vital". Astfel, se tratează cazurile extrem de grave care aucele mai mari şanse de reuşită.

"Sunt atât de multe cereri, însă cele mai multe dintre cazurisunt rezolvate când este prea târziu pentru pacienţi. Persoanelemai în vârstă nu au acces, sunt ocolite, cele mai multe cazurirezolvate sunt de copii şi tineri", spune Vasile Barbu,preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Ce suportă CNAS

CNAS decontează intervenţiile suportate de asiguraţii înmomentul în care călătoresc în Uniunea Europeană ori şi-au mutatdomiciliul. În situaţia unei călătorii, se poate solicitaeliberarea cardului european de sănătate, care dovedeşte calitateade asigurat.

Cu acest card, se poate obţine tratament medical de urgenţă înUE.

Pentru situaţia în care o persoană se mută în altă ţară, pentruprimirea de asistenţă medicală ea va trebui să completeze nişteformulare pe baza cărora se va obţine decontarea sumelor. Anultrecut, CNAS a decontat peste 2.500 de solicitări cu o valoare de17,23 mil. lei (4,1 mil. euro).

"În anul 2010 fondurile alocate în bugetul FNUASS (bugetul CaseiNaţionale de Asigurări de Sănătate - n.red.), prestaţiile medicaleacordate în baza documentelor internaţionale sunt de 18,97 milioanede lei (4,5 mil. euro)", au spus reprezentanţii biroului de presăal CNAS.

Câţi străini vin să se trateze în România

În timp ce în Cehia 80.000 de străini cheltuiesc anual 22,3 mil.euro pentru tratamente medicale scumpe, pe piaţa locală circa10.000 de străini au accesat servicii medicale de stat sau laoperatorii privaţi. Potrivit ultimelor informaţii disponibile, în2008 în România s-au asigurat servicii de sănătate pentru 1.600 destrăini. Restul până la 10.000 sunt manageri sau alţi angajaţi aimultinaţionalelor relocaţi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO