Companii

Cat de repede scapa dezvoltatorii de locuinte: vand intre trei si 20 de apartamente noi lunar

In turnurile de la Asmita Gardens mai sunt disponibile circa 270 de apartamente

In turnurile de la Asmita Gardens mai sunt disponibile circa 270 de apartamente

07.06.2010, 23:39 140

Ritmul difera in functie de pozitionarea proiectelor sipreturile locuintelor. Astfel, in timp ce dezvoltatorii proiectuluiRasarit de Soare din Titan spun ca au vandut 100 de apartamente inacest an, cu preturi pornind de la circa 40.000 de euro, in AsmitaGardens au fost vandute 19 apartamente de la inceputul anului, darpreturile locuintelor pornesc de la 125.000 de euro pentruapartamentele cu doua camere.

"Mai sunt disponibile 35% din apartamentele Asmita, 95%din apartamentele primei faze fiind deja vandute si locuite. Ritmulvanzarilor a crescut considerabil fata de anul trecut. De exemplu,in aprilie s-a inregistrat un numar record de vanzari de sapteapartamente si trei upgrade-uri (clienti care au optat pentru unapartament mai mare decat cel contractat initial - n.r.) cu ovaloare cumulata de peste un milion de euro. In mai au fost vandutealte trei apartamente, iar in iunie am vandut 4 apartamente pana inprezent", spune Atena Tiplic, director de vanzari al proiectului dela Splaiul Unirii, in care mai sunt disponibile circa 270 delocuinte.

1.000 de apartamente noi, inca faraproprietar

Per total, in proiectele analizate mai sunt disponibile circa1.000 de apartamente noi finalizate, fara cumparatori. Alte catevasute mai pot fi gasite in proiecte precum InCity Residences, TenBlocks sau Doamna Ghica Plaza, dar reprezentantii acestor proiectenu au raspuns solicitarii ZF.

"Anul acesta au fost vandute 12 apartamente. Numarul deapartamente disponibile pentru mutare imediata in faza 1 este 33.Numarul de apartamente ce vor rezulta din recompartimentare, carenu sunt inca gata - tot din prima faza - este de 88, din care aufost contractate in jur de 11 pana in acest moment", au precizat sireprezentantii proiectului Cosmopolis, situat in comuna Stefanesti,la nord de Bucuresti.

Proiectul prevede constructia a peste 5.000 de locuinte, darcriza si nivelul scazut al vanzarilor a provocat decalarea etapelorde constructie. Tot in nordul Capitalei, dar in zona Baneasa,dezvoltatorul Impact mai are disponibile 101 apartamente in carepotentialii clienti se pot muta imediat in cadrul proiectuluiGreenfield, dupa ce in prima parte a acestui an au fost vandute sau"rezervate cu precontract ferm" 59 de locuinte, potrivitreprezentantilor Impact.

Mai cautate au fost apartamentele mai ieftine, in cartiereprecum Titan, unde dezvoltatorii Conarg si Adama au construit peste1.500 de apartamente in ultima perioada.

"Adama a vandut in medie de la inceputul anului 20 deapartamente pe luna", au precizat reprezentantii Adama, cele maimulte vanzari fiind realizate in proiectele Evocasa Armonia, Edeniasi Evocasa Optima, situate in Titan.

Adama mai are spre vanzare 35% din apartamentele situate inproiectul Evocasa Armonia, 15% in Edenia si 17 apartamente inEvocasa Optima, in timp ce in cadrul proiectului Evocasa Selecta,situat in zona Foisorul de Foc, mai sunt disponibile circa 30 dincele 77 de apartamente ale proiectului.

Majoritatea apartamentelor noi din Capitala au preturi in jurula 1.000 de euro/mp construit, nivel sub care dezvoltatorii sustinca nu pot scadea, deoarece si-ar reduce prea mult marja deprofit.

Apartamentele ieftine se vand mai bine

Dezvoltatorii care au finalizat apartamentele in ultimele lunimai au de rezolvat o problema legata de ante-contractele semnate,in conditiile in care unii clienti au dificultati in a obtinefondurile necesare achitarii integrale a apartamentului sauconsidera ca achizitia locuintei la pretul stabilit in perioada deboom a pietei imobiliare nu mai este oportuna.

"In primele cinci luni au fost vandute 100 de unitatirezidentiale. In prezent mai avem la vanzare aproximativ 130 deapartamente, cu mentiunea ca avem ante-contractate inca 200 deapartamente, acestea urmand sa devina contracte finale in viitorulapropiat", spune Romeo Cazanescu, general manager al Conarg RealEstate, dezvoltatorul proiectului Rasarit de Soare.

Un alt proiect in care preturile garsonierelor si apartamentelorsunt compatibile cu programul "Prima casa" este Primavara Ghencea,unde mai sunt disponibile circa 60 de locuinte din cele 468 deapartamente ale proiectului dezvoltat de firma Can Serv inPrelungirea Ghencea. Reprezentantii dezvoltatorului spun ca auvandut de la inceputul anului 28 de apartamente, ale caror preturipornesc de la circa 40.000 de euro.

Ce mai e la vanzare in Capitala

  • In cadrul Asmita Gardens mai sunt disponibile circa 35% dinapartamentele celor sapte turnuri, aproximativ 270 de unitati, dupace de la inceputul anului au fost vandute 19 apartamente;
  • Dezvoltatorii Primavara Ghencea spun ca au vandut 28 deapartamente de la inceputul anului, 60 de unitati mai fiinddisponibile pentru potentialii cumparatori;
  • In Rasarit de Soare mai sunt de vanzare 130 de apartamente,pentru alte 200 de locuinte fiind semnate deocamdata doarantecontractele;
  • Reprezentantii Adama spun ca au vandut circa 20 de apartamentelunar de la inceputul acestui an, numarul locuintelor disponibilein proiectele Armonia, Edenia, Optima si Selecta fiind de 100 deunitati;
  • Impact a vandut sau a semnat antecontracte pentru 59 deapartamente in cadrul proiectului Greenfield din Baneasa, unde maisunt disponibile 101 locuinte;
  • Dezvoltatorii proiectului Cosmopolis din Stefanesti au vandutde la inceputul anului 12 apartamente, 33 de apartamente fiinddisponibile in prima faza

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO