Companii

Cât îl costă pe Culiţă Tărâţă să transforme în fiecare an Insula Mare a Brăilei în “mină de aur”?

Cât îl costă pe Culiţă Tărâţă să facă transforme în fiecare an Insula Mare a Brăilei în “mină de aur”?

Autor: Gabriel Razi

15.01.2012, 16:55 2331

Compania TCE 3 Brazi, deţinută de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, a avut anul trecut costuri de 3,8 milioane de euro pentru a asigura irigarea a 70% din cele 56.000 de hectare de teren administrate în Insula Mare a Brăilei.

"Aceste costuri nu trebuie privite ca o povară. Am avut două udări pentru o suprafaţă de 40.000 de hectare. Numai cu ajutorul irigaţiilor poate fi asigurat surplusul de producţie", spune Culiţă Tărâţă.

Impactul investiţiilor în irigaţii s-a văzut însă vara trecută când în hambarele TCE 3 Brazi s-au strâns circa 116.000 de tone de grâu. Producţia de grâu din 2011 a lui Culiţă Tărâţă a fost cu aproape 30% peste cea din anul precedent. Motorul avansului a fost randamentul de 6 tone/hectar, de peste două ori mai mare faţă de media pe ţără.

Recoltele agricole au crescut anul trecut cu până la 50% faţă de 2010, această creştere fiind susţinută de vremea bună. Pentru acest an estimările preliminare anunţă scăderi ale recoltelor cu până la 30% ca urmare a secetei care a afectat România în toamna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO