Companii

Cât plăteşte Agricost, cea mai mare fermă de cereale din România, arendă statului pentru pământul pe care îl lucrează în Insula Mare a Brăilei ?

Cât plăteşte Agricost, cea mai mare fermă de cereale...

Autor: Roana Rotaru

21.02.2018, 13:32 5363

Agricost, un busi­ness de 86 de mi­lioane de euro în 2016 - deţi­nut de antre­prenorul Constantin Duluţe, exploatează în Insula Mare a Brăilei, într-o in­cintă în­diguită, o suprafaţă de 55.639 hectare de teren arendat de la Agenţia Domeniile Sta­tului, pentru care plăteşte, potrivit calculelor ZF, circa 18,8 mil. lei (4,1 mil. euro).  

Producătorul agricol din Insula Marea a Brăilei plăteşte anual ADS, sub forma de arendă, echivalentul în lei a 606 kilograme de grâu pe hectarul de teren agricol, 25 de kilograme de grâu pentru hectarul de teren non-agricol şi 720 de euro pe hectar pentru teren încadrat în categoria de folosinţă curţi sau construcţii.

Cotractul de concesiune al Agricost este valabil pe perioada existenţei activului, însă nu mai mult de 20 de ani, potrivit datelor transmise de ADS.

Consiliul Judeţean Brăila a aprobat un preţul mediu al grâului de 0,56 lei pe kilogram pentru plata arendei în anul fiscal 2018, ceea ce potrivit calculelor ZF, înseamnă că Agricost are cheltuieli estimative pentru plata arendei de 18,8 mil. lei (4,1 mil. euro). Calculul ZF nu au luat în considerare ponderea trenurilor neagricole sau a terenurilor acoperite de curţii sau construcţii din totalul suprafeţei arendate, informaţii pe care nu le deţine. 

La nivel naţional, ADS percepe producătorilor agricoli o arendă medie de 518 kilograme de grâu pe an pe hectarul de teren arabil, astfel că preţul plătit de Agricost pe hectarul de teren arabil este mai mare decât valoarea medie a arendei încasate de ADS la nivelul celor 904 de contracte pe care le are în derulare privind exploatarea terenurilor agricole.  

Potrivit sur­selor din piaţă, ferma de cereale şi seminţe oleaginoase Agricost ar fi scoasă la vânzare, o informaţie care nu a fost confirmată sau infirmată de managementul companiei.

După suprafaţa pe care o lucrează, Agricost exploatează cea mai mare fermă din România şi, spun reprezentanţii companiei, din Europa.

Doar din subvenţiile pe care Agricost le încasează de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de 52 de mi­lioane de lei (11,7 milioane de euro) în 2016, com­pa­nia este cel mai mare beneficiar de subvenţii din România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO