Companii

Cătălin Grigoriu vorbeşte după vânzarea Comfert Bacău: „După 15 ani, am obosit ca antreprenor. Am mai fi putut continua, dar... Nu ne putem bate cu multinaţionalele“

Cătălin Grigoriu vorbeşte după vânzarea Comfert...

Autor: Ioan Dornescu

30.07.2015, 00:09 15270

Omul de afaceri Cătălin Grigoriu, care a vândut la începutul acestei săptămâni irlandezilor de la Origin Enter­pri­ses compania de agrobusiness Comfert Bacău, unul din­tre primii 10 jucători de pe piaţa locală de profil, spune că lupta businessului autohton cu multinaţionalele este una „inegală“, în primul rând din perspectiva accesului la finanţare.

În acest context, cedarea Comfert către un investitor puternic a fost singura variantă de a asigura supravieţuirea şi dezvoltarea viitoare a distribuitorului de inputuri agricole fondat de părinţii săi, a spus el.

„Nu mă interesează să intru în alte afaceri. După 15 ani am obosit în calitate de antreprenor.“

Irlandezii şi-au făcut o intrare fulgerătoare pe piaţa românească, în condiţiile în care, pe lângă preluarea Comfert, pentru 19,4 mil. euro, mai plătesc alţi 35 mil. euro pentru businessul antreprenorial Redoxim din Timişoara.

În agrobusiness, o piaţă cu rulaje uriaşe şi marje reduse unde multinaţionalele fac legea, singura prezenţă românească în topul celor mai mari zece jucători, după vânzarea Comfert, a rămas compania BriseGroup deţinută de antreprenorul constănţean Marius Bucur.

„Am mai fi putut continua doi, trei sau patru ani, dar condiţiile din piaţă nu ne-ar fi permis să ne dezvoltăm. Nu ne putem bate cu multinaţionalele privind accesul la capital şi costurile aferente. Dacă o multinaţională îşi poate sacrifica profitul pentru a câştiga cotă de piaţă, o firmă românească nu-şi permite acest lucru. Dacă ar fi rămas o companie românească, Comfert ar fi fost angajată într-o luptă de supravieţuire, nu de creştere, şi în scurt timp ar fi intrat în declin“, a spus Grigoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO