Companii

Cataramă: Oamenii de afaceri români nu se pot uni

Cataramă: Oamenii de afaceri români nu se pot uni

Autor: Ioana David

04.10.2010, 23:59 111

"În ultimii 20 de ani nicio acţiune a oame­ni­lor de afaceriromâni nu a fost dusă la bun sfâr­şit cu rezultate pozitive.Oamenii de afa­ceri din România nu au reuşit până acum să creeze unpatronat puternic, cum vă imaginaţi că pot crea o bancă puternică?Capacitatea oamenilor de afaceri din România de a se alătura laproiecte de importanţă naţională nu este realizabilă. Nu e loc deatâţia şefi pe câte solicitări sunt", a spus Cataramă.

În România, criza a făcut cele mai multe vic­time printre firmeleromâneşti, după ce Gu­vernul şi BNR s-au dovedit neputincioase în asusţine capitalul autohton.
Cele mai mari zece companii aflate în in­solvenţă au afaceri deaproape 1 mld. euro anual şi 10.000 de angajaţi, iar principalulobiect de activitate este retailul. Printre com­pa­niile aflate îninsolvenţă se numără Leonar­do, cel mai mare retailer deîncălţăminte şi ma­ro­chinărie, cât şi retailerul de electronice şielectrocasnice Flamingo, şi reţelele de hipermarketuri Pic, Tridentşi Spar.

Despre Elvila, Cataramă spune că nu există "nicio şansă" să intreîn insolvenţă pen­tru că nu are datorii. Cataramă a plătitdato­ri­ile Elvila "de câteva milioane de euro" cu ba­nii obţinuţidin vânzarea unui teren, după ce a văzut amploarea crizei dinSUA.
Pentru relansarea vânzărilor, omul de afaceri pariază pe exporturisusţinute de de­pre­cierea leului. El şi-a propus să ducă livrărileexterne la 40-45%, comparativ cu 29% anul trecut. "În momentul încare leul s-a apreciat, am redus ponderea exportului, dar nu ameliminat complet clientul păstrând un volum al livrărilor redus. Ammenţinut un export pe pierdere, explicând faptul că nu putem livramai mult", a spus Cataramă. El a adăugat faptul că fabricileromâneşti de mobilă sunt avantajate la export de faptul căimporturile din Asia au început să scadă pe fondul calităţiinecorespunzătoare.

Cataramă vrea să profite de investi­ţiile ief­tine şi să extindăreţeaua de magazine du­pă ce în 2009 a închis două magazine şi adisponibilizat 500 de oameni.
Elvila este unul dintre cei mai puternici ju­cători pe piaţa demobilă, pe care concu­rea­ză cu Mobexpert, IKEA, kika, Italsofa,Staer, Lemet. Vezi pagina 9

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO