Companii

Câte case au apă caldă de la soare?

Câte case au apă caldă de la soare?

Autor: Roxana Petrescu

27.10.2012, 10:07 2522

Piaţa panourilor solare pentru locuinţe şi-a stopat creşterea într-un stadiu la care doar 35.000 de locuinţe se pot lăuda că au apă caldă direct de la soare. Care este potenţialul acestei investiţii care necesită un buget cuprins între 1.000 şi 5.000 de euro?

Vânzările de panouri solare pentru locuinţe au scăzut în primele şase luni din 2012 chiar şi cu 20% în cazul sistemelor mai ieftine, principalul factor fiind sistarea programului Casa Verde.

Tocmai acest program, prin intermediul căruia se putea obţine o subvenţie în limita a 6.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră, a fost principalul ingredient pe care s-a bazat creşterea pieţei în 2010 şi 2011.

Scăderea înregistrată în 2012 vine în ciuda faptului că producătorii şi firmele care comercializează aceste produse afirmă că acum în România doar 35.000 de locuinţe au panouri solare, ceea ce înseam­nă că doar patru case dintr-o mie au recurs la această modalitate pentru producerea apei calde menajere. Preţul unui astfel de sistem porneşte de la 1.000 de euro, dar poate ajunge şi la 5.000 de euro.

"Estimarea noastră iniţială, prin care bugetele disponibile prin Casa Verde 2010-2011 adunate cu cele circa 20.000 de locuinţe deja dotate anterior acestor programe ar fi putut duce la un total de 50.000 de locuinţe dotate cu sistem solar, presupunea o derulare optimă a programului sus menţionat", spune Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România, producător de panouri solare şi unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de profil.

"În ceea ce priveşte piaţa de sisteme solare în 2012, observăm o scădere faţă de anul anterior din cauza sistării programului Casa Verde, dar şi a faptului că decontările pentru proiecte aprobate anterior şi montate sau achiziţionate în acest an s-au efectuat cu mare dificultate sau deloc. Astfel, conform calculelor noastre, cumulat până în acest moment circa 35.000 locuinţe sunt dotate cu sisteme de panouri solare la nivel naţional", mai declară reprezentantul Ariston Thermo.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în România sunt circa 8,5 milioane de locuinţe, ceea ce înseamnă că în acest moment doar patru case dintr-o mie au un astfel de sistem pentru producerea de apă caldă menajeră.

"Comparativ cu anul trecut, vânzările de sisteme solare în primele şase luni ale anului au înregistrat o uşoară scădere. Vânzările au scăzut din pricina eliminării programului Casa Verde, program care acorda subvenţii de până la 1.500 de euro", spune la rândul său Sebastian Popescu, category manager sanitare şi încălzire în cadrul reţelei de magazine de bricolaj bauMax România.



Tot mai puţine locuinţe noi. Reprezentantul companiei Ariston Therm spune că dincolo de programul Casa Verde, un alt factor care influenţează vânzările unor astfel de sisteme este şi felul în care merg construcţiile individuale noi, sector care la rândul său nu a înregistrat o evoluţie pozitivă în ultima perioadă.

"Observăm o tendinţă de aşteptare a pieţei în eventualitatea relansării unei iniţiative similare (programul Casa Verde - n.red.). Considerăm că stoparea acestui program va duce la o scădere dramatică a cererii de panouri solare pe piaţa locală, după ce în ultimii doi ani România a reuşit să recupereze din decalajul avut faţă de ţările vestice în ceea ce priveşte utilizarea pentru producerea de apă caldă menajeră a unor echipamente care folosesc energii regenerative şi care nu sunt poluante în acelaşi timp", a mai precizat Cătălin Drăguleanu.

Potrivit datelor furnizate de Ariston, în funcţie de tipul de panouri solare, şi evoluţia vânzărilor a înregistrat o tendinţă diferită.

"În ceea ce priveşte vânzările Ariston, observăm o scădere de circa 20% în cazul panourilor cu circulaţia naturală, dar o creştere importantă de circa 40% în cazul sistemelor complexe cu circulaţie forţată", a mai precizat reprezentantul Ariston Thermo.

Panourile cu circulaţia naturală sunt cele care au boilerul montat pe acoperiş şi care au preţurile cele mai mici.

Practic, aceste sisteme erau cele mai vândute în cadrul programului Casa Verde pentru că preţul lor se putea încadra în cei 6.000 de lei puşi la dispoziţie prin acest proiect. Cele cu circulaţia forţată sunt cele care au doar panourile pe acoperişul caselor, aceste sisteme fiind mai scumpe. Creşterea pe acest segment a fost una naturală, pe măsură ce oamenii care dispun de venituri peste medie s-au orientat spre astfel de sisteme.



De la 1.000 la 5.000 de euro. În funcţie de varianta aleasă, preţul unui sistem solar porneşte de la 1.000 de euro şi poate ajunge până la 5.000 de euro, spune Sebastian Popescu, reprezentantul bauMax România.

"Investiţia totală în echipamente poate începe de la 4.000 de lei şi ajunge până la 11.500 de lei sau chiar 17.000 de lei. Montajul poate porni de la 1.500 de lei, plus TVA pentru cele mai simple sisteme şi poate depăşi chiar şi 5.000 de lei plus TVA când vorbim de o instalaţie complexă, cu mai multe panouri", a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

În funcţie de randament sau de numărul persoanelor care utilizează un astfel de sistem, amortizarea unei astfel de investiţii se poate face într-un interval cuprins între 2-3 ani şi până la 5-7 ani.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO