Companii

Câţi bani au adus anul trecut marii contribuabili la buget: 43% din încasările totale ale Fiscului

Câţi bani au adus anul trecut marii contribuabili la buget: 43% din încasările totale ale Fiscului

Autor: Claudia Medrega

14.03.2011, 14:31 90

Sumele colectate anul trecut de la marii contribuabili autotalizat 60,4 mld. de lei (14,3 mld. euro), în creştere cu 16,3%comparativ cu încasările din 2009, potrivit unui raport alFiscului.

Suma reprezintă aproape 43% din veniturile totale administratede ANAF care au ajuns anul trecut la 141,3 mld.lei (33,5 mld. euro).

Cea mai mare parte din încasări au ajuns la bugetul de stat,respectiv 45 mld. de lei, în creştere cu 20%. Sumele aduse de TVAla buget au urcat anul trecut cu 31,5%, la 18,2 mld. de lei, iarîncasările din accize au avansat cu 20,3%, la 14,9mld. lei.

Notă discordantă au făcut încasările din impozitul peprofit, acestea coborând cu 11,2%, la 4,5 mld. lei.

La bugetul asigurărilor sociale sumele încasateau urcat cu 6,2%, la 11 mld. lei, iar colectările de resurse labugetul asigurărilor pentru şomaj s-au majorat cu 5,2%, la 429 mil.lei.

O creştere comparabilă a fost vizibilă la veniturilebugetului Fondului naţional unic de asigurări desănăntate, care au ajuns la 3,9 mld. lei, exclusivveniturile din subvenţii.

Până anul trecut în categoria "Mari contribuabili" erau inclusecompaniile cu o cifră de afaceri anuală de peste 70 mil. lei.

Din acest an Fiscul a renunţat la cifra deafaceri, ca şi element de departajare între categoriile decontri­buabili, fiind introduse criterii precum volumulobligaţiilor bugetare datorate, cheltuielile de personal,veniturile din exploatare şi volumul acti­velor imobilizate.

Anul trecut au existat circa 1.900 de mari contribuabili.

Care sunt noile criterii de clasificare a marilorcontribuabili

Începând cu 1 ianuarie 2011, au calitatea de mari contribuabiliprimele 3.000 de persoane juridice române, inclusiv entităţilerezultate în urma divizării ori a fuziunii cu alţi contribuabili şiexclusiv instituţiile publice, selectate descrescător potrivitanumitor criterii de selecţie.

Criteriul de bază, denumit şi criteriul valoric agregat, esterezultatul agregării a 4 indicatori calculaţi pe ultimii 2 aniconsecutivi celui în care se face actualizarea, selectaţi din punctde vedere economic şi bugetar în următoarele proporţii, care aratăimportanţa fiecărui indicator, astfel:

- volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de cătrecontribuabili - 40%;

- volumul veniturilor din activitatea de exploatare - 30%;

- volumul cheltuielilor cu personalul - 15%;

- volumul activelor imobilizate corporale şi necorporale (total)- 15%.

A doilea criteriu este cel specific de activitate desfăşurată:Banca Naţională a României, societăţile bancare, societăţile deasigurări, instituţiile financiare nebancare şi societăţile deinvestiţii financiare.

Al treilea criteriu este cel investiţional.

Prin derogare de la criteriul de bază se înregistrează ca maricontribuabili contribuabilii nou-înfiinţaţi care la dataînfiinţării se angajează prin declaraţie pe propria răspundere sărealizeze investiţii a căror valoare în lei să fie echivalentul aminimum 10 mil. euro.

Contribuabilii vor depune declaraţia pe propria răspundere laautoritatea fiscală în a cărei rază teritorială se află domiciliulfiscal declarat al acestora, în termen de cel mult 5 zile de ladata înregistrării lor la registrul comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO