Companii

Cati bani dintr-o investitie eoliana raman local si cati merg in afara?

16.05.2010, 23:14 847

Circa 25% din valoarea unui proiect eolian reprezintaconstructia drumurilor necesare, turnarea fundatiilor pentrusustinerea turbinelor uriase, conectarea la sistemul energetic saurealizarea instalatiilor electrice.

Desi in prezent turbinele utilizate pentru ridicarea unuiproiect eolian, care reprezinta si cea mai importanta parte acosturilor, sunt importate din tari cu traditie in acest domeniu,cum ar fi Germania, specialistii spun ca odata cu intensificareainvestitiilor in acest domeniu Romania a devenit interesanta sipentru unele proiecte privind producerea locala a unorsubansambluri pentru "morile de vant".

Cel mai mare proiect eolian la care se lucreaza acum in Romaniaeste cel al cehilor de la CEZ care vor instala pana la jumatateaanului viitor 600 MW, aproape cat un reactor al centralei nuclearede la Cernavoda, in doua comune dobrogene, Fantanele si Cogealac.Investitia totala se ridica la 1,1 miliarde de euro, prima faza aproiectului fiind parcul de la Fantanele unde vor fi instale 139 deturbine eoliene, fiecare de cate 2,5 MW.

"Acum sunt 92 de tubrine instalate la Fantanele, dar niciuna nufunctioneaza pentru ca asteptam conectarea la statiaTranselectrica, statie care a fost facuta de CEZ. Peste o lunaprobabil ca vor incepe sa functioneze primele turbine, iar pana inseptembrie speram sa avem tot parcul functional", spune AdrianBorotea, director de afaceri corporatiste din cadrul CEZRomania.

Pentru parcul de la CEZ, turbinele sunt livrate de GeneralElectric, dar forta de munca a fost angajata local, pana acum fiindcreate peste 450 de joburi, iar marea parte a materialelor deconstructii au fost produse in Romania.

Statisticile europene arata ca peste 75% din valoarea unuiproiect eolian se duc pe partea de echipamente, 9% pe partea deconectare la retea, 6,5% pe lucrarile de realizare a fundatiilorpentru turbine, 1% pentru constructia de drumuri si 1,5% pentruinstalatiile electrice. Concomitent, in realizarea unui proiecteolian mai intra si alte costuri cum ar fi inchirierea terenurilornecesare, care reprezinta cam 4% din proiect, dar si costurifinanciare sau plata consultantilor.

270 mil. euro din 1,1 mld. euro raman intara

Pornind de la aceste statistici, circa 270 de milioane de eurodin proiectul cehilor de la CEZ au intrat in economia locala,restul fiind exportat catre constructorii de turbine. Chiar siunele echipamente pentru ridicarea turbinelor a trebuit importatesi aduse cu vaporul in portul Constanta pentru ca acestea nuexistau pe plan local.

"In Romania nu existau macaralele necesare pentru a putea ridicaanumite componente la inaltimea de 100 de metri, cat are o turbina.Le-am adus din Germania, dar aici nu aveau autorizatie. Desiechipamentele au fost importate, au fost multe lucruri care au fostutilizate din productia interna. In plus am creat peste 450 delocuri de munca pe durata proiectului", a mai spus Borotea.

Pe termen lung insa, castigurile pentru economia locala potcreste pentru ca potrivit specialistilor din domeniu deja existaintentii din partea unor firme de a construi local anumitesubansambluri pentru turbinele eoliene.

Componente locale pentru turbine

Perspectivele de dezvoltare pentru acest sector sustin acesteinformatii in contextul in care la nivelul anului 2013 Romania arputea avea peste 3.370 MW de proiecte eoliene, adica aproximativ 5reactoare nucleare verzi.

O astfel de estimare ar trebui sustinuta cu investitii de circa6 miliarde de euro si ar putea alimenta aproximativ 3 milioane degospodarii.

Pentru anul acesta, Transelectrica, transportatorul national deenergie spune ca sunt sanse sa intre in functiune pana la 600 MW deproiecte eoliene, giganti precum Enel (Italia) sau Energias dePortugal intrand deja in faza de construire.

"Romania va deveni un producator de componente pentru industriaeoliana. Deja exista astfel de unitati in industria solara si avemsemnale din partea unor companii din Germania si Italia pentrurealizarea unor unitati destinate industriei eoliene. Fabriciprecum Titan Masini Grele sau Fortus Iasi pot deveni centre deproductie pentru subansambluri de eoliene.

Pe de alta parte, investitiile din sectorul eolian nu au impactnumai in acest sens. 25% din bugetul de investitii alTranselectrica de anul trecut a fost facut cu banii proveniti dineoliene.

Potrivit proiectelor care au fost anuntate pana acum, dintrecare cateva se afla in faza de construer, pana in 2013 ar trebui saexiste 3.370,6 MW instalati", spune Dana Duica, directorul executival Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana.

Vesti bune pentru constructori

Pana in momentul in care anumite componente pentru turbineleeoliene vor fi produse local, constructorii care participa laproiectul CEZ resimt inca de pe acum impactul pozitiv al acesteiinvestitii.

"Am folosit ciment produs in tara desi la inceput am facut nisteteste pentru realizarea unei retete speciale care sa poata sustineturbinele. Cea mai mare parte a fortei de munca a fost angajatalocal. De aici vin si implicatiile majore pe orizontala ale uneiasemenea investitii", spune Marius Badina, directorul general alViarom, companie care se ocupa de partea de constructii civile aparcului CEZ.

O alta companie care lucreaza pe santierul de la Fantanele esteEnergoBit care se ocupa de proiectarea si realizarea lucrarilorelectrice pentru parcul eolian al cehilor. Mai nou, firma esteimplicata si in realizarea parcului eolian de 45 MW pe care Petroml-a anuntat recent. Astfel, la sfarsitul anului, compania araportat o crestere de 25% a cifrei de afaceri fata de 2008, panala 410 mil. lei (97 milioane de euro), potrivit site-uluiEnergoBit.

Ce inseamna 3.370 MW in vant in 2013

  • Valoarea investitiei: 6 miliarde de euro (1,8 milioane deeuro/MW)
  • Costul turbinelor: 4,5 miliarde de euro
  • Costul conectarii la retea: 540 de milioane de euro
  • Costul fundatiilor: 394 de milioane de euro
  • Inchirierea terenurilor: 236 de milioane de euro
  • Costul instalatiilor electrice: 91 de milioane de euro
  • Constructia drumurilor: 55 de milioane de euro
  • Sisteme de control, consultanta, costuri financiare: 184 demilioane de euro

Nota: cifrele au fost calculate pornind de la structura decost al unui proiect eolian stabilita de European Wind EnergyAssociation.

Radiografia unei investitii eoliene

Cum se imparte investitia de 1,1 mld. euro a CEZ in functiede costuri

  • Valoarea proiectului: 1,1 mld. euro
  • Costul turbinelor: 831 mil. euro (75,6% din valoareaproiectului)
  • Costul conectarii la retea: 98 mil. euro (8,9% din valoareaproiectului)
  • Costul fundatiilor: 71,5 mil. euro (6,5% din valoareaproiectului)
  • Inchirierea terenurilor: 43 mil. euro (3,9% din valoareaproiectului)
  • Costul instalatiilor electrice: 16,5 mil. euro (1,5% dinvaloarea proiectului)
  • Constructia drumurilor: 10 mil. euro (0,9% din valoareaproiectului)
  • Sisteme de control, consultanta, costuri financiare: 30 mil.euro (0,3%, 1,2%, respectiv 1,2% din valoarea proiectului)

Nota: cifrele au fost calculate pornind de la structura decost al unui proiect eolian stabilita de European Wind EnergyAssociation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO