Companii

Cati romani mai reusesc sa economiseasca in criza?

Exclusiv online: Cati romani mai reusesc sa economiseasca in criza?
27.05.2010, 00:00 24

Pentru jumatate dintre consumatorii romani, cea mai marepreocupare in acest an este asigurarea unui castig care sa lepermita un trai decent si plata facturilor, arata un studiurealizat de compania de cercetare de piata GfK in primul trimestrudin an.

In aceste conditii, doar 13% dintre gospodarii mai reusesc saeconomiseasca, iar alte 8% dintre familiile intervievate declara caau intrat deja in rezervele acumulate anterior.

Mai mult, una din cinci gospodarii afirma ca are de gestionatcredite.

"La nivel declarativ, 9,9 milioane de romani sau 55% dinpopulatie sunt afectati de criza, fata de 41% in 2009. O treimedintre consumatori spun ca li s-au redus veniturileextra-salariale, fata de procentul de 21% din studiul de anultrecut, iar 11% declara ca le-au fost diminuate salariile din cauzacrizei", afirma Otilia Man, Senior Researcher la GfK Romania.

Depozitele in lei si valuta ale populatiei cumuleaza in prezent30 de miliarde de euro, potrivit datelor de la BNR.

In toamna anului trecut, bancile din Romania aveau in registreaproximativ 11 milioane de deponenti persoane fizice (detinatori dedepozite).

Reprezentantii GfK se asteapta sa vada un declin al consumuluicasnic in 2010 intre 2-5%, daca situatia economica nu se vainrautati pana la finele anului fata de momentul actual. Anultrecut, consumul casnic a crescut cu 6% fata de 2008, rata similaracelei a inflatiei, astfel incat dinamica in volum este estimata lamai putin de 0,5%.

Datele se refera doar la sectorul bunurilor de larg consum,estimat in jurul a 22 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO