Companii

Ce afaceri are Smiley şi cât a câştigat anul trecut: „There’s no business like show business”

Ce afaceri are Smiley şi cât a câştigat anul trecut:...

Autor: Ioana Matei

07.05.2017, 09:25 5408

Cântecul lui Irving Berlin, scris în 1946 pentru musicalul Anny Get Your Gun, ar putea descrie şi viaţa fraţilor Andrei şi Filip Maria. Dacă primul este cunoscut publicului larg, după o carieră artistică solo de un deceniu, cel de al doilea este General Manager al Hahaha Production, casa de producţie a artistului. Care sunt mecanismele de afaceri ale unui show business marcă locală?

Andrei Tiberiu Maria sau Smiley, cum este cunoscut publicului larg, contrazice teoria conform căreia viaţa de artist ar fi una boemă. În ziua interviului, s-a trezit la 5:30 (după ce cu o seară înainte a adormit la 2), a participat la o emisiune TV, a ajuns şi la sala de sport, iar după interviul pentru Business Magazin va merge la repetiţii. „Muncesc în toate orele, în afara celor în care dorm; am câte o oră-două şi pentru mine uneori. Am foarte, foarte puţin timp liber, dar aceasta este alegerea mea”, îşi descrie artistul-antreprenor priorităţile.

Smiley a ajuns anul acesta la 10 ani de carieră solo, iar parcursul său profesional a început într‑un mod asemănător cu al unor tineri antreprenori din orice alt domeniu. La fel ca în cazul unor IT-işti de pildă, şi-a început activitatea în producţia de muzică pe un calculator tip 486, cu un software primitiv. „Mi-am luat primul calculator pe la 15-16 ani, cred că era un 486; mi-am instalat pe el un program de muzică, Impulse Tracker se numea, şi lucram cu acesta în MS-DOS, nu în Windows; am început să fac cu acesta muzică pe calculator.”

Citiţi continuarea în revista Business Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO