Companii

Ce concurenta poate exista cand primii trei jucatori detin 90% din piata?

05.10.2009, 23:18 68

Energia, telecomunicatiile, industria farma, tutunul, berea,retailul de bunuri alimentare, productia de ciment si asigurarilesunt domenii in care primii trei jucatori ajung sa controleze chiarsi 90% din piata.

Acest lucru se intampla in contextul in care tocmai acesteindustrii sunt principalele destinatare ale celor mai insemnateparti din bugetele de cheltuieli ale unei familii. Anul trecut,aceste domenii dintre care unele se afla in vizorul autoritatii deconcurenta tocmai din cauza suspiciunilor legate de intelegeriintre marii jucatori au rulat afaceri de 50 de miliarde deeuro.

"Pentru a vedea daca un jucator are o pozitie dominanta pe piatase pleaca de la cota de piata a acestuia - ar trebui sa detina celputin 50%, potrivit practicii comunitare - dar nu este suficient sane uitam doar aici. O problema importanta este daca exista barierede intrare pe piata pentru noi competitori", au spus reprezentantiiConsiliului Concurentei. Specialistii din piata mai spun ca pietelecare sunt cel mai adesea suspectate de denaturarea concurentei suntcele suprareglementate, cum ar fi energia.

"Tocmai aceste reglementari pot reprezenta piedici la intrareaunor jucatori in piata", mai spun specialistii.

Totodata, domeniile caracterizate printr-un numar redus dejucatori au fost cele care au reusit anul trecut sa inregistrezecele mai mari marje de profit. Astfel, cele mai mari marje decastig inregistrate in Romania anul trecut au venit din parteaproducatorilor de ciment, a operatorilor de telefonie mobila si adistribuitorilor de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO