Companii

Ce efecte are punerea în funcţiune a centralei pe gaze a Petrom, singura din România scutită de importurile ruseşti scumpe?

Ce efecte are punerea în funcţiune a centralei pe gaze a Petrom, singura din România scutită de importurile ruseşti scumpe?

Autor: Roxana Petrescu

16.10.2012, 11:02 11294

Punerea în funcţiune la înce­pu­tul lunii august a centralei pe gaze de 500 de milioane de euro făcută de Petrom la Brazi va scoate din sistem termocentralele clasice cu costuri mai mari. Mai mult, cum unitatea, a cărei capacitate este mai mare decât un reactor nuclear de la Cernavodă, arde anual aproa­pe un miliard de metri cubi de gaze exclusiv din producţia internă şi dependenţa României faţă de importurile din Rusia va creşte, la nota de plată anuală mai adăugându-se 360 de milioane de dolari. Aceasta este singura unitate din România care a beneficiat de o prevedere extrem de importantă acordată de statul român, Petrom fiind scutit de la formarea coşului de gaze, în care intră şi importurile scumpe din Rusia, pentru a alimenta centrala de la Brazi. Azi are loc deschiderea oficială a unităţii, la eveniment fiind aşteptaţi premierul Victor Ponta dar şi comisarul european pe energie Gunther Oettinger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO