Companii

Ce ii impiedica pe canadieni sa vina in Romania?

21.08.2001, 00:00 26



Relatiile economice dintre Romania si Canada s-au mai redus de-a lungul ultimilor ani, in special datorita dificultatilor cu care se confrunta tara noastra in perioada de tranzitie, conform unui studiu realizat de Octavian Bonea, ofiter comercial la Ambasada Canadei in Romania.

Studiul a fost facut printre 60 de companii canadiene din Romania (10% din totalul companiilor canadiene care investisera in Romania la sfarsitul anului 2000) si puncteaza oportunitatile si piedicile investirii vazute de oamenii de afaceri canadieni de aici.

In martie 2001 investitiile canadiene la capitalul social al societatilor comerciale erau de 66 de milioane de dolari, Canada ocupand astfel locul al saptesprezecelea in topul investitorilor directi din Romania, potrivit datelor furnizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Valoarea totala a investitiilor (investitii directe si angajate prin contracte de privatizare) era insa, potrivit datelor publicate de Ambasada Canadei la Bucuresti, era de 560 de milioane de dolari la sfarsitul anului 2000.

Cele mai importante societati mixte sunt in domeniile: comunicatii, industrie agro-alimentara, transporturi, informatica, industrie usoara, banci, turism, exploatare si productie de hidrocarburi, infrastructura, comert.

Principalul obiectiv al cooperarii economice romano-canadiene l-a reprezentat constructia in Romania a Centralei Nuclearo - Electrice (CNE) de la Cernavoda.



Oportunitatile investirii in Romania:

- Posibilitatea obtinerii unei rate de rentabilitate mai mare decat media altor tari;

- Piata diversificata si populatia numeroasa;

- Forta de munca ieftina si calificata;

- Posibilitatea unei intrari "pe usa din spate" in UE;

- Competitia este inca destul de slaba;

In plus fata de aceste avantaje comparative, mai sunt alte oportunitati care ii atrag pe investitorii canadieni sa fie primii, sau printre primii care vin pe piata romaneasca. Aceste oprtunitati sunt, potrivit aceluiasi studiu:

- proiectele pentru infrastructura, cum ar fi cel din telecomunicatii;

- posibilitatea de a introduce noi standarde sau preferinte in randul consumatorilor, de exemplu sistemul canadian de constructie a caselor

- momentul optim de a castiga o cota de piata semnificativa;

- costurile patrunderii pe piata sunt relativ mici la inceput fata de un moment ulterior, cand piata va fi deja dezvoltata.



Dezavantajele investirii in Romania:

- Sistemul de impozitare (Un studiu efectuat de firma de avocatura Herzfeld& Rubin Romania la sfarsitul anului trecut arata ca presiunea fiscala era de 50%)

- Birocratia, atat in ceea ce priveste aprobarile unor cereri, cat si interpretarea legilor. "Lanturile " birocratice sunt susceptibile de influenta politica si de coruptie.

- Pietele monetare si de capital inca volatile. Atunci cand o firma canadiana intra pe piata romaneasca trebuie sa vina in contact cu bancile locale care nu au inca servicii comerciale bine dezvoltate. Transferul de fonduri sau schimbul valutar sunt supuse unor taxe destul de mari

- Vamuirea unor bunuri dureaza foarte mult si in acest sector este foarte multa birocratie, iar deciziile se iau dupa bunul plac, in special in cazul aplicarii tarifelor de export. Majoritatea exportatorilor canadieni considera ca vama din Romania este corupta

- Tarifele la import: tarifele Romaniei pentru bunurile de import provenite din Canada sunt mult mai mari decat cele percepute pentru bunurile din UE.

Aceste probleme, dar si schimbarile permanente care intervin in legislatia si sistemul economic romanesc explica atitudinea de "wait and see" a canadienilor, conchide studiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO