Companii

Ce încasări au castelele din România: turiştii lasă mai puţin de 2 mil. euro la Bran, Peleş şi Castelul de la Hunedoara

Ce încasări au castelele din România: turiştii lasă mai puţin de 2 mil. euro la Bran, Peleş şi Castelul de la Hunedoara

Autor: Mirabela Tiron

13.09.2010, 23:55 976

Trei dintre cele mai cunoscute castele din ţară, Bran, Peleş şiCorvinilor din Hunedoara, au atras în primele opt luni din acest an414.000 de vizitatori, aproape de două ori mai puţin decât a atrasun singur castel din Germania, respectiv Neuschwanstein (castelullui Ludwig al doilea al Bavariei), potrivit unei analize a ZF, carea folosit datele trimise de operatorii castelelor.

Mai mult, încasările celor trei castele din România se ridică lacirca 1,7 milioane de euro în primele opt luni ale anului, faţă deaproape 8 milioane de euro, cât înregistrează singur castelulgerman.

Deşi castelul Peleş din Sinaia a fost clasat pe poziţia a şasea,faţă de poziţia opt pe care o ocupă castelul Neuschwanstein,într-un top 15 al celor mai frumoase castele din lume, realizat desite-ul internaţional de turism opentravel.com, numărul devizitatori şi veniturile sunt mult sub nivelul celor raportate demonumentul bavarez.

În perioada ianuarie-august anul acesta, castelele Peleş şiPelişor au primit cu 30% mai puţini turişti comparativ cu perioadasimilară a anului trecut.

25% dintre turiştii care vin la Peleş suntstrăini

"Muzeul Naţional Peleş a fost vizitat de 155.350 de persoane,faţă de 221.755 de vizitatori în perioada ianuarie-august anultrecut. Procentul de vizitatori străini s-a menţinut la aproximativ25% din total vizitatori", au declarat reprezentanţii castelului.Anul acesta tarifele de vizitare ale castelului au fost dublate.Preţul unui bilet pentru un tur de parter este de 20 de lei depersoană (4,7 euro), în timp ce preţul unui tur extins (parter şietajul unu) este de 50 de lei de persoană (12 euro), iar preţulunui tur complet (parter, etajul unu şi doi) este de 70 de lei depersoană (16,7 euro).

"Etajele unu şi doi ale castelului au fost deschise sprevizitare anul acesta, iar datorită diversificării tururilor,încasările hotelului au crescut în ciuda faptului că numărul devizitatori s-a redus", au transmis oficialii castelului.

Castelul Peleş a încasat aproape 2,5 milioane de lei (595.000euro) din vânzarea de bilete în primele opt luni ale anului, încreştere cu doar 3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Spre comparaţie, castelul Neuschwanstein din Bavaria încaseazăpeste 10 milioane de euro anual din atragerea a 1,3 milioane deturişti. Preţul unui bilet de intrare în acest castel este de 9euro. Veniturile mari se pot explica şi prin faptul că Germaniapromovează atât în interiorul, cât şi în afara ţării circuiteleturistice ce includ castele.

Anual primeşte mai mulţi vizitatori decât Muzeul Naţional Peleşchiar şi castelul Bled din Slovenia, amplasat într-un oraş cu opopulaţie de 11.000 de oameni, sub cea a oraşului Sinaia. "Avempeste 250.000 de vizitatori anual", a transmis un reprezentant alcastelului Bled.

În România sunt aproape 180 de castele declarate monumenteistorice de către Ministerul Culturii şi PatrimoniuluiNaţional.

Bilete mai scumpe la Bran

Alături de castelul Peleş, foarte cunoscut este şi castelulBran, numit şi castelul lui Dracula, unul dintre cele mai faimoasemonumente istorice şi arhitectonice din România, care a primit anultrecut 450.000 de vizitatori, potrivit estimărilor reprezentanţilorcastelului.

"În primele opt luni ale anului acesta, castelul a primit196.238 de vizitatori, dintre care 30% au fost turişti străini", autransmis reprezentanţii castelului. Încasările s-au ridicat la 4,5milioane de lei (1 milion de euro) în perioada ianuarie-august aanului în curs.

Preţul biletelor de intrare la castelul Bran au fost majorate cupână la 67% anul acesta, astfel că biletul de intrare la castelcostă 20 de lei pentru un adult (4,7 euro), faţă de 12 lei anultrecut, în timp ce biletul pentru studenţi este de 10 lei (2,3euro), faţă de 6 lei anul trecut.

Castelul Bran a fost retrocedat anul trecut moştenitorilorprinţesei Ileana (Dominic Habsburg, Maria-Magdalena Holzhause,Elisabeth Sandhofer), devenind muzeu privat.

"Sunt mulţi turişti americani şi germani care vin în România pevase de croazieră şi care cer şi excursii la castelul Bran şicastelul Peleş", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agenţiei deturism Prestige Tours.

În opinia lui, castelele din România ar putea obţine veniturimai mari dacă ar atrage mai mulţi turişti străini, aşa cum seîntâmplă în străinătate.

Nici 2 euro pe un bilet la Castelul de laHunedoara

"Când ne referim la Germania sau Italia vorbim de altă piaţă,care primeşte milioane de turişti ce vin să viziteze pe lângăcastele şi alte obiective turistice promovate", susţine NicolaeCerişor, directorul muzeului Castelul Corvinilor din Hunedoara,fosta reşedinţă a familiei lui Iancu de Hunedoara în secolul alXV-lea, iar în prezent un monument unic datorităreprezentativităţii pentru arhitectura militară din sud-estulEuropei.

"Anul acesta castelul Corvinilor a fost vizitat în medie de 260de persoane pe zi, numărul turiştilor fiind în scădere cu 5-7% faţăde anul trecut", a declarat Cerişor, adăugând că preţul unui bileteste de 8 lei (2 euro) pentru adulţi şi de 4 lei pentru studenţi (1euro).

Castelul din Hunedoara este promovat prin materiale publicitare,participarea la târguri internaţionale, dar şi prin apariţia îndiferite producţii cinematografice, potrivit directoruluigeneral.

"Aproape 42% din vizitatorii pe care îi primeşte castelul suntstrăini, în special unguri. Anul acesta au început să mai vină şiitalieni, germani şi polonezi'", a precizat Cerişor, adăugând cămonumentul nu este încă folosit la întregul lui potenţial pentru cănu este restaurat. "Sper ca în următorii patru ani să se finalizezerestaurarea castelului, care depinde de finanţarea de la MinisterulCulturii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO