Companii

Ce înseamnă de fapt descentralizarea spitalelor? Va creşte calitatea actului medical?

În România există aproximativ 450 de spitale, iar în categoria celor descentralizate nu vor intra unităţile de urgenţă şi institutele (FOTO: Shutterstock)

În România există aproximativ 450 de spitale, iar în categoria celor descentralizate nu vor intra unităţile de urgenţă şi institutele (FOTO: Shutterstock)

15.06.2010, 19:15 854

Pe de altă parte, companiile private care livrează echipamentemedicale către spitale, consideră descentralizarea sistemului oidee "foarte bună" şi spun că va avea un impact benefic asupraafacerilor lor.

Dar de ce eranevoia de descentralizare?

"Înprezent, avem un sistem bicefal: clădirile spitalelor sunt înproprietatea administraţiilor publice (locale, respectiv judeţene),în timp ce managerii acestor instituţii sunt numiţi de cătreministrul sănătăţii. Practic, în mâinile ministrului sănătăţii seaflă destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demostrat căaceastă decizie a fost una păguboasă. Nimeni nu poate conduce sauverifica modul în care sunt conduse 435 de instituţii, indiferentcât de priceput ar fi", a declarat ministrul sănătăţii, CsekeAttila.

Un proiect-pilot înBucureşti

Prima fază aacestui proiect a fost una pilot care se derulează începând de acumdoi ani în Bucureşti, când 18 spitale au trecut în administrareaPrimăriei Bucureşti. Astfel, Consiliul General a înfiinţat oComisie specială pentru administrarea celor 18 spitale, din carefac parte în prezent 24 de oameni.

"Amputut să balansăm veniturile dintr-o locaţie cu alta", spune MariusSavu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale(ASSM) din cadrul Primăriei Capitalei. El explică faptul căautorităţile locale vor fi obligate să se implice cu bani, adică săsuporte cheltuieli precum cele cu întreţinerea unităţii,utilităţile.

"Poate că nu estesoluţia ideală, dar este o soluţie. La Bucureşti s-a reuşit cât decât. Contează foarte mult responsabilizarea. În momentul în careprimarul va şti că răspunde, probabil că se va implica mai mult", aadăugat Savu.

Potrivit lui Savu,anul acesta Primăria Bucureşti a alocat pentru cele 18 spitalefonduri de circa 40 mil. euro, bani care au fost cheltuiţiintegral. Banii au mers în principal în modernizarea SpitaluluiFoişor, a Spitalului Malaxa, dar şi în alte spitale.

Pentru acest an s-abugetat o sumă identică, principalul proiect fiind de demarare aconstrucţiei unui spital de pediatrie, însă Savu spune căprocedurile sunt extrem de greoaie şi ar putea "rămâne cu baniinecheltuiţi".

Dacăîn Bucureşti proiectul rulează deja de ceva timp, la Braşovautorităţile locale, ce urmează să preia spitalele, fac dejaplanuri de investiţii. O comisie formată din 10 persoane (trei dinPNL, trei din PSD, trei din PDL şi unul din UDMR) a realizat oanaliză preliminară a unităţilor şi a decis că o posibilitate ar ficonstrucţia unui spital "mamut" care să înglobeze mai multeunităţi.

"Înmomentul de faţă să renovezi spitale înseamnă dublul construcţieiunuia nou pe un teren de 12 hectare pe care îl avem deja. O primăanaliză ne-a făcut să tragem această concluzie. Braşovul are nevoiede o instituţie care să cuprindă toate specialităţile", a spusSebastian Grapă, membru în această comisie din partea PNL. Potrivitlui Grapă, investiţia într-o astfel de unitate este de circa 50-70mil. euro şi sunt bănci dispuse să finanţeze proiectul.

Managerii despitale sunt în ceaţă

"Înafară de ordonanţa Guvernului prin care s-a stabilit trecerea laprimării şi consiliile locale până acum nu am primit nimicoficial", spune Cecilia Ionescu, manager al Spitalului OrăşenescPucioasa. Ea a precizat că ştie părerile primarilor, care înmajoritate nu-şi doresc acest lucru, "pentru că nimeni nu şi-aprevăzut fonduri pentru spitale".

"Odată cudescentralizarea mai căpătăm un stăpân în plus. De politicilesanitare va continua să răspundă Ministerul Sănătăţii, de fonduriCasa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă deocamdată nu ştim cerol va avea primăria sau dacă vom fi într-o relaţie de coordonaresau de subordonare. Primăria ne întreabă pe noi, iar noi întrebămla Primărie", a mai spus Ionescu. Ea a explicat faptul că înprezent fondurile spitalului provin în mare parte de la CasaNaţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la bugetul de stat(pentru medici rezidenţi şi programele de TBC) şi venituri proprii(de exemplu, din realizarea de fişe pentru examenele auto).

Companiile privatevăd cu ochi buni descentralizarea

Producătorii deechipamente medicale care livrează către spitale sunt de părere cădescentralizarea este o idee bună.

"Este o idee foartebună. Sectorul privat va reacţiona capitalizându-şi experienţaacumulată. (...) Aşteptarea mea este să se creeze un mediuconcurenţial, din care pacientul are de câştigat în primul rând,pentru că are de ales. Mă aştept pe acest fond de dezvoltare ainfrastructurii şi implicit a calităţii serviciilor să apară şiasigurările private de sănătate reale. Reale în sensul că trebuiesa fie complementare asigurării sociale de sănătate şi cucapitalizare la nivel de asigurat", a spus Marian Ghinescu,directorul diviziei Healthcare din cadrul Siemens.

Se va simţi aceastămăsură în businessul privaţilor care fac afaceri cu spitaleleprivate?

"Cusiguranţă impactul va fi benefic. Consider acest lucru deoarecenoii proprietari ai spitalelor vor realiza responsabilitateadirectă faţă de cei cărora le asigură servicii (...) . Este un pasimportant către parteneriatele public-private", a adăugat Ghinescu.

Ce alte schimbărimai aduce descentralizarea?

Ordonanţa deurgenţă aprobată de Guvern prevede ca din consiliul director săfacă parte maximum trei persoane, în condiţiile în care până acumnu exista un plafon.

Deasemenea, se reglementează procentul cheltuielilor salariale dinbugetul spitalului. Acestea nu vor putea depăşi de la 1 ianuarie2011, 70% din cheltuielile decontate către Casele Judeţene deAsigurări de Sănătate. Din punctul de vedere contractual managerulunităţii va încheia contractul de management cu conducereaadiministraţiei locale. Până acum, contractul era cu ministrulsănătăţii, singurul care putea demite managerul.

ÎnRomânia există aproximativ 450 de spitale, iar în categoria celordescentralizate nu vor intra unităţile de urgenţă şi institutele.

Pentru spitale anulacesta au fost alocaţi 7,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro),sumă comparabilă cu cea 2009.

Înprezent, fondurile spitalelor provin în mare parte de la CasaNaţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţii(pentru programe de sănătate şi medici rezidenţi), fonduri proprii(din unele servicii care se taxează) sau din donaţii, sponsorizări.

Ce înseamnădescentralizarea

Descentralizareapresupune că managementul unităţilor va reveni consiliilor locale,care vor avea trei din cei opt membri ai consiliului deadministraţie, structură nou înfiinţată. Managerul, care până la 1iulie raportează direcţiilor de sănătate publică, va raportaConsiliului de Administraţie al unităţii. Aceasta este principalaschimbare la nivelul unităţilor sanitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO