Companii

Ce înseamnă tracţiunea IKEA: producătorul de mobilă Aramis, plus 1.000 de angajaţi în criză

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

04.08.2014, 00:07 2708

Producătorul de mobilă Ara­mis Invest din Baia Mare a reuşit în criză să îşi majoreze cifra de afaceri cu 130%, până la 124 mil. euro, şi să angajeze 1.000 de oameni, ajungând la 2.858 de salariaţi.

Fondată acum circa două decenii de Iacob Vladimir (60%) şi Marius Selescu (40%), compania Aramis exportă, potrivit datelor disponibile, peste 90% din producţie. Producătorul din Baia Mare ar fi şi cel mai mare furnizor local de mobilă al IKEA, informaţie pe care reprezentanţii companiei nu au confirmat-o, dar nici nu au infirmat-o.

În contextul în care a pariat pe pieţele străine şi pe clienţi internaţionali precum Ikea, Aramis s-a dezvoltat şi a recrutat 1.000 de oameni în timpul crizei. La polul opus, companiile producătoare de mobilă au avut cu 13.000 mai puţini angajaţi. În cadrul fabricilor româneşti lucrau 54.600 de oameni anul trecut, faţă de 67.300 în 2008.

Controlată de doi antreprenori români, Aramis este compania din pia­ţa de mobilă care a avut cea mai rapidă ascensiune în anii de criză, ba mai mult, a ajuns cel mai mare exportator cu capital românesc din industrie, potrivit datelor de la Statistică.

În topul celor mai mari 100 de exportatori se mai află o singură companie privată românească - InterAgro - care are însă activităţi în agricultură şi comerţul cu cereale.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre Aramis Invest ; evoluţia afacerilor din 2008 în prrezent 

- afacerile bugetate de companie pentru următorii ani

- date despre producţia totală de mobilă din România ; situţia exporturilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO