Companii

Ce produse agroalimentare importă şi exportă România

Ce produse agroalimentare importă şi exportă România

Autor: Gabriel Razi

25.10.2014, 17:02 2533

Primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare este ocupat în primul semestru al anului de carne, cu o valoare totală de aproape 300 milioane euro, urmată de furaje şi fructe. În cazul exporturilor, clasamentul este conduse detaşat de cereale, locurile următoare fiind rezervate tutunului şi seminţelor.

Structura exporturilor arată dependenţa aproape totală a agriculturii româneşti de flu­xurile dictate prin lichidităţi de comer­cianţii de mărfuri brute şi mult mai puţin de forţa pe care brandurile alimentare româ­neşti au reuşit să o capete pe piaţa alimentară globală.

„Este o nebunie să exporţi po­rumb şi orz, să nu le tran­s­formi în furaje, dar în acelaşi timp să cumperi furaje pro­ce­sate din import“, spune profe­sorul universitar Valeriu Tabără, care a fost în două rân­duri şi ministru al agriculturii.

În rândul produselor importate de România se află şi lactatele, ouăle şi mierea, dar şi zahărul şi alte produse zaharoase. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO