Companii

Ce se întâmplă cu mall-urile? Premieră istorică în retail: în 2017, suprafaţa mallurilor şi a galeriilor comerciale a scăzut. În pofida consumului în creştere, se înmulţesc eşecurile unor proiecte

Ce se întâmplă cu mall-urile? Premieră istorică în...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.04.2018, 10:00 1938

♦ Pentru prima dată în istoria mallurilor României, în 2017 suprafaţa totală a mallurilor şi galeriilor comerciale a cunoscut o scădere, pe fondul închiderii de shopping center-uri la Oradea, Suceava, Constanţa şi Bucureşti (Vitantis).

Pentru prima dată în „istoria mal­listică“ a României suprafaţa totală a mallurilor şi a shopping center-urilor, adică a centrelor comerciale care au ca ancoră un hiper/super­mar­ket, a scăzut, în 2017, potrivit raportului anual al companiei de consultanţă imobiliară Activ Property Services.

„Anul 2017 a fost atipic din punctul de vedere al evoluţiei stocului de centre co­mer­ciale. Pentru prima oară în istorie, stocul de centre comerciale a înregistrat o evoluţie ne­gativă, volumul închiderilor depăşind volumul livră­rilor. În 2018 însă piaţa îşi va relua ten­din­ţa de creştere“, spune Florian Gheorghe, head of research în cadrul Activ Property Services.

Au fost închise centre comerciale la Su­ceava, Oradea, Constanţa şi Bucureşti (Vitan­tis), în total cu o suprafaţă de 83.000 mp, şi au fost deschise sau au fost extinse alte patru malluri/centre comerciale, la Râmnicu Vâlcea, Ga­laţi, Cluj-Napoca şi Bucureşti (extindere a AFI Palace), în suprafaţă de doar 67.000 mp, deci netul pe toată ţara a fost în scădere cu 20.000 mp. Aceasta înseamnă că de pe harta mallurilor a dispărut practic un mall de

20.000 mp. Clasamentul realizat de Activ Property Services ia în considerare doar centrele comer­ciale de peste 5.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, unde intră clă­dirile cu hiper­market şi galerie (de tipul Auchan Vitan sau Carrefour Orhideea).

„Pentru prima dată în ultimii 15 ani, nu au fost înregistrate noi deschideri de centre co­mer­ciale în Bucureşti (în 2017 - n. red.). Extinderea AFI Cotroceni cu 6.800 de metri pătraţi în­chi­ria­bili a fost singura livrare nouă din 2017. Aceasta, co­relată cu închiderea Vitantis (17.960 mp) a adus o scădere a stocului existent la 992.410 mp în­chiriabili“, se arată în raportul com­paniei de con­sultanţă. În 2016, stocul din Capitală se situa la peste un milion de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO