Companii

Ce spun investitorii despre insolvenţă: Un proces prea lung şi cu costuri mari

Ce spun investitorii despre insolvenţă: Un proces prea...

Autor: Cristina Cuncea

06.11.2013, 11:36 699

"Nu putem să continuăm să adoptăm legislaţie importantă fără un proces de consultare cu mediul de afaceri. (...) În cazul insolvenţei, procesul este prea lung, prea scump şi se recuperează prea puţin. Nu vedem aceste probleme rezolvate prin noul act normativ", a declarat, miercuri, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Români, Steven van Groningen.

El a adăugat că declararea OUG privind insolvenţa drept neconstituţională este un lucru bun, pentru că adoptarea în procedură de urgenţă nu asigură predictibilitate pentru mediul de afaceri.

"Nimeni nu va investi dacă nu e un mediu predictibil. Trebuie fãcută o analiză de impact a legislaţiei şi să existe o consultare reală a celor căreia se adreseazã legislaţia", a adăugat van Groningen.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat că la consultările privind realizarea legislaţiei în domeniul insolvenţei au participat doar practicienii şi reprezentanţi ai Băncii Naţiale şi Guvernului.

"Aşa am ajuns ca asigurătorii să îşi impună propria lege prin care impun asigurări profesionale pentru firmele cu un angajat şi la rente extrase de anumite de categorii profesionale. În acest caz, specialiştii în insolvenţă încasează mai mult decât creditorii. Este o lege propusă de cei interesaţi, fără consultarea mediului de afaceri", a spus Pogonaru.

Valeriu Nistor, preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România -AmCham, a arătat că legislaţia de profil trebuie să încurajeze reorganizarea companiilor, în detrimentul falimentului sau lichidării.

"În mod colectiv, mediul de afaceri are şansa să facă o lege a insolvenţei pentru a proteja valoarea economică creată în timp şi să facă pe toată lumea să se gândeascã mult dacã intră în faliment sau se restructureză", a arãtat Nistor.

Curtea Constituţională a admis, la finele lunii octombrie, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului referitoare la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind insolvenţa şi a constatat totodată că întreg actul normativ este neconstituţional.

Premierul Victor Ponta a criticat decizia şi a acuzat Curtea Constituţională că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen, el afirmând despre actuala lege a insolvenţei că încurajează companiile să nu plătească taxele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO