Companii

Ce spune acţionarul companiei: De ce şi-a cerut Fornetti insolvenţa?

Ce spune acţionarul companiei: De ce şi-a cerut Fornetti insolvenţa?

Autor: Cristina Roşca

15.12.2011, 11:46 2626

Lanţul de patiserii Fornetti România, care a reuşit să împânzească România cu 800 de locaţii în cei aproape zece ani de prezenţă, şi-a cerut insolvenţa, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Tribunalului din Timişoara. Termenul de judecată stabilit este 29 martie 2012.

Reprezentanţii Fornetti confirmă depunerea dosarului, şi spun că au luat această decizie deoarece în momentul întocmirii planului de business pe 2012, acţionarul şi managementul companiei au înţeles că nu pot recupera investiţia de 10 mil. euro în automatizarea fabricii de lângă Timişoara în ritmul stabilit anterior. Investiţia a fost finanţată parţial din credite bancare.

"Această investiţie nu poate fi recuperată în ritmul iniţial de creştere din cauza puterii de absorbţie reduse a pieţei româneşti. Această situaţie nu a fost generată de operaţiunile sau de procesele de lichiditate curente, ci se datorează faptului că societatea, în urma investiţiilor în tehnologia de producţie, nu mai poate finanţa în mod stabil operaţiunile curente şi în acelaşi timp să se conformeze conceptelor de credit stabilite iniţial", spune Josef Palasti, proprietarul fondator al Fornetti Franchise.

El spune însă că societatea este capabilă să continue plăţile către furnizori şi alţi parteneri comerciali curenţi.

"Fornetti România, până la data depunerii cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă în data de 9 decembrie, nu a avut obligaţii restante ce derivă din activitatea curentă, compania reuşind să facă faţă obligaţiilor de plată în ceea ce priveşte furnizorii, salariile şi respectiv impozitele aferente. Există un singur debit restant de taxă pe valoare adăugată, pentru care societatea a cerut o reeşalonare de la organele abilitate".

Fornetti România, care operează magazinele cu acelaşi nume, a rulat anul trecut afaceri de 90 de milioane de lei (21,5 mil. euro), în scădere de la aproape 120 mil. lei (28,3 mil. euro) în 2009 şi 143 mil. lei (39 mil. euro) în 2008. Mai mult, compania a terminat anul trecut cu pierderi de 2,8 mil. lei (0,67 mil. euro) faţă de un profit de 6,3 mil. lei (1,5 mil. euro) în 2009.

Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, Fornetti România avea la finalul anului trecut datorii totale de 49 mil. lei (11,7 mil. euro). Potrivit reprezentanţilor Fornetti România, proprietarul companiei este Jozsef Palasti. Pe această piaţă mai activează Tip Top şi micii jucători locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO