Companii

Ce urme a lasat criza in constructii: Una din cinci companii a intrat in insolventa si 70.000 de oameni au ramas fara serviciu

Ce urme a lasat criza in constructii: Una din cinci companii a intrat in insolventa si 70.000 de oameni au ramas fara serviciu
15.01.2010, 00:00 79

In plus, s-a schimbat ponderea investitiilor realizate desectorul privat. Daca in 2008 70% din lucrari erau realizate desectorul privat si restul de 30% erau cele din sectorul public, in2009 statul a avut o pondere de 55 - 60% din valoarealucrarilor.

"Este un regres de 16 - 17% al pietei constructiilor, dupa ocrestere de 26% in anul precedent. Ne asteptam la o scadere maiputernica, insa chiar si asa este dublu fata de scaderea PIB-ului",afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane aAntreprenorilor din Constructii (ARACO).

Pe primele 11 luni din 2009 au intrat in insolventa 19.500 decompanii, majoritatea mici si mijlocii, care au ca obiect principalde activitate constructiile, si unele dintre ele chiar in faliment.In aceste conditii, potrivit estimarilor din piata, una din cincicompanii de constructii a intrat in insolventa in 2009.

"La aceste cifre se adauga faptul ca 70.000 de angajati audisparut din industrie in 2009. Este un pret economico-socialsemnificativ platit de sectorul constructiilor din cauza crizei, sidin pacate nu putem vorbi de o atenuare a acestei tendinte.Prognozele pe termen scurt nu sunt foarte bune, avand in vedere caexista destul de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modulin care va fi asigurata finantarea si organizarea licitatiilorpentru noi proiecte."

Romania este in competitie cu Serbia, Croatia siAlbania

Plosceanu afirma ca investitorii straini care s-au retras anultrecut de pe piata imobiliara si a constructiilor nu se vorintoarce prea curand, pana cand statul nu va face un cadru economicmai atractiv.

Romania concureaza deja cu alte state din regiune pentruatragerea capitalului strain precum Serbia, Croatia sau Albania,care se afla intr-o continua dezvoltare.

"Capitalul strain s-a retras si nu va mai veni daca statul nu vaface un cadru economic mai atractiv, mai ales pentru proiectele inparteneriat public-privat. Doar finantarile publice nu vor reusi sasustina piata constructiilor. In scurt timp vom iesi din zona dedinamism economic si interesul investitorilor se va muta catre taricare se pregatesc de aderarea la UE precum Croatia sau Serbia, darsi catre Albania sau Muntenegru", sustine Plosceanu.

Reprezentantii ARACO sustin ca in 2010, in cel mai optimist caz,piata de constructii va stagna la nivelul anului trecut, iar intr-ovarianta realista va urma o contractie de 8-9%.

"Nu simtim ca institutiile statului vor sprijini constructiile,care la fel ca sectorul auto ar trebui sa primeasca ajutoare destat, pentru ca aduc valoare adaugata in economie. In plus ritmulabsorbtiei fondurilor europene este in continuare foarte scazut",explica Plosceanu, care considera ca este greu de spus dacadeclinul sectorului constructiilor va putea fi evitat in 2010.

El da exemplul anului trecut, cand statul a prevazut la formareaprimului buget circa 10 miliarde de euro pentru investitii, dincare abia au fost cheltuite putin peste 6 miliarde de euro.

"Guvernul nu difera semnificativ de cel de anul trecut, iar dacasi anul acesta vom avea experienta nerealizarii investitiilor, esteclar ca tendinta de declin in sector se va regasi. Mai mult decatatat, semnalele care vin de la companii, mai ales in partea a douaa anului trecut, sunt ca nu poti sa reduci personalul intr-oproportionalitate directa cu modul in care iti scade businessul sine asteptam ca firmele sa aiba din nou probleme in 2010", explicapresedintele ARACO.

Numarul angajatilor din constructii a scazut anul trecut cucirca 16,5%, pana la 350.000 de salariati, in timp ce salariulminim a ramas la nivelul de 650 de lei, dupa ce in anii precedentiinregistra cresteri semnificative datorita crizei de forta de muncacalificata. Nivelul salariatilor disponibilizati ar fi putut sa fiemult mai mare daca firmele de constructii nu ar fi pastratangajatii-cheie ca sa poata participa in continuare lalicitatii.

"Unu-doua contracte mai consistente pot schimba semnificativevolutia cifrei de afaceri, insa odata ce au fost pierduti oameniieste foarte greu sa fie adusi inapoi. A fost un efort concertat alfirmelor pentru a mentine angajatii in activitate, cu diversepolitici adoptate la nivel de firma: lucru de patru zile pesaptamana, program redus, concediu fara salariu", afirmaPlosceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO