Companii

Cea mai bună dovadă că suntem simpli exportatori de cereale. În România sunt de 2,5 ori mai multe firme care cultivă cereale decât cele care fac zootehnie: în Brăila raportul este de 11 la 1, în Teleorman de 10 la 1, iar în Ialomiţa de 9 la 1

Cea mai bună dovadă că suntem simpli exportatori de...

Autor: Florentina Niţu

21.03.2023, 00:07 206

În Ialomiţa, unde raportul dintre cultura vegetală şi zootehnie este de 9 la 1, cea mai mare companie zootehnică este Avicola Slobozia, care creşte păsări pentru producţia de carne În sectorul cărnii de pasăre însă, România stă foarte bine, asigurându-şi peste 90% din consum „Găurile negre“ sunt la creşterea porcinelor şi a bovinelor.

Aproape 8.500 de companii cultivă cereale în Româ­nia, în timp ce doar 3.300 de fir­me fac zootehnie, a­cestea din urmă fiind ast­fel de 2,5 ori mai puţine, arată o analiză ZF pe baza datelor platformei Termene.ro. În ju­deţul Brăila, raportul dintre afacerile care mizează pe cereale şi cele care aleg să creas­că animale este de 11 la 1, pe când în Teleorman este de 10 la 1, iar în Ialomiţa de 9 la 1. Aceste trei exemple sunt şi cele mai puternice judeţe agricole în ceea ce priveşte producţia de cereale.

Cifrele analizate comparativ repre­zin­tă astfel cea mai bună dovadă că suntem simpli exportatori de cereale, şi nu pro­cesatori, business ce are o valoare adău­gată mai mare. România este unul dintre principalii producători de porumb, floa­rea-soarelui şi grâu din UE, dar şi un exportator important de cereale, astfel că o mare parte din producţia de materie primă trece graniţele ţării în stare pură, ne­prelucrată, deşi discuţiile despre susţi­nerea zootehniei şi investiţiile în proce­sare sunt tot mai dese, astfel încât valoa­rea adăugată să rămână în economie. Pri­mul pas spre realizarea de valoare adău­gată în agricultură este creşterea anima­lelor, însă în ultimii ani efectivele de por­cine şi bovine, de exemplu, au scăzut, şi odată cu ele şi procentul de satisfacere a autoconsumului a intrat pe un trend descendent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO