Companii

Cea mai bogată familie din Polonia, una dintre marile câştigătoare ale tranzacţiei gigant din industria berii Inbev-SAB Miller

Sebastian Kulczyk, cel mai bogat om din Polonia

Sebastian Kulczyk, cel mai bogat om din Polonia

Autor: Cristina Roşca

14.10.2015, 00:05 1905

Familia miliardarului polonez Jan Kulczyk, un magnat al telecomunicaţiilor, al petrolului şi al berii, este una dintre cele mai mari câştigătoare de pe urma tranzacţiei dintre AB InBev şi SAB Miller. Jan Kulczyk, cel mai bogat om din Polonia, a decedat în vara acestui an în urma unor complicaţii apărute în intervenţia chirurgicală pe care a suferit-o, lăsând însă în urmă o avere estimată la 4,3 mld. dolari.

Omul de afaceri a investit în al doilea cel mai mare producător mondial de bere, SAB Miller, ajungând să deţină aproape 3% din acţiunile gigantului, fiind astfel al patrulea acţionar ca participaţie. În contextul în care AB InBev plăteşte 68 mld. lire (92 mld. euro) pentru preluarea SAB Miller, familia lui Jan Kulczyk ar putea primi 2,8 mld. lire, potrivit calculelor ZF care nu iau în calcul decât valoarea estimată a tranzacţiei şi structura acţionariatului.

Grupul american Altria, care este totodată compania-mamă a producătorului de ţigări Philip Morris şi familia columbiană Santo Domingo, una dintre cele mai bogate din statul sud-american, controlează împreună circa 40% din producătorul de bere SABMiller. În structura acţionariatului mai apar şi giganţi străini precum BlackRock sau Fondul Suveran al Norvegiei.

Moştenitorul lui Jan Kulczyk este fiul acestuia, Sebastian Kulczyk (35 de ani), el preluând şi funcţia de CEO al „imperiului“ Kulczyk Investments. În România, afacerile lui Kulczyk sunt producătorul de sodă calcinată Ciech Soda România (fosta Uzinele Sodice Govora) şi Serinus Energy, o firmă de explorare de petrol şi gaze naturale care deţine o concesiune în Satu Mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO